Valtteri Bottas begint de Grand Prix van Brazilië van pole position. De coureur van Mercedes versloeg in de kwalificatie op Interlagos Ferrari-rijder Sebastian Vettel met een minieme voorsprong. Lewis Hamilton crashte.

Bottas was de allerlaatste rijder die een tijd kon neerzetten, en pas op dat moment sleepte hij de pole in de wacht. Zijn 1:08,322 was 38 duizendsten van een seconde sneller dan de tijd van Sebastian Vettel. Bottas behaalde, na zijn eerste startplekken in Bahrein en Oostenrijk, de derde pole position uit zijn carrière.

De hele kwalificatie op het bewolkte Autodromo Jose Carlos Pace zaten de Ferrari’s en Mercedessen dicht bij elkaar. In Q1 was het Kimi Räikkönen die de beste tijd liet noteren, 47 duizendsten voor Bottas. In het tweede bedrijf reed Vettel de snelste ronde. Opnieuw was het verschil – iets meer dan een tiende van een seconde – amper noemenswaardig. In de eindrangschikking na Q3 moest Räikkönen het meeste toegeven. Maar nog steeds niet veel: twee tienden.

Max Verstappen kwalificeerde zich als vierde. De Nederlander revancheerde zich voor een moeilijke zaterdagochtend, waarin hij bijna crashte. Hij zette in zijn tweede run in het beslissende kwalificatiedeel een 1:08,925 op de klokken. Daarmee was hij zes tienden langzamer dan Bottas. Maar ook vier tienden sneller dan teamgenoot Daniel Ricciardo. Die reed de vijfde tijd, maar moet wegens een MGU-H-wissel tien startplekken inleveren.

Hamilton crasht
Lewis Hamilton begint de race achteraan, door een crash tijdens het eerste kwalificatiedeel. Al tijdens zijn eerste run spinde de wereldkampioen van de baan, zonder duidelijke oorzaak. De Mercedes belandde zijdelings in de bandenstapels. Het was voor Hamilton de eerste keer sinds Spa 2016 dat hij al in Q1 de kwalificatie moest verlaten.

Achter de top drie was Sergio Pérez best of the rest. Hij start, dankzij de straf voor Ricciardo, van de vijfde plek. Fernando Alonso vertrekt van de zesde positie, voor het Renault-duo Nico Hülkenberg en Carlos Sainz. Felipe Massa begint vanaf de negende positie aan zijn laatste thuiswedstrijd.