Sebastian Vettel gaf zijn visitekaartje al af nadat hij in de derde vrije training de snelste tijd noteerde. In de kwalificatie onderstreepte hij met poleposition de vorm van de dag en Kimi Räikkönen met P2 de vorm van Ferrari. Max Verstappen moet genoegen nemen met de vijfde tijd en startplaats.

Na Q2 was het duidelijk dat de strijd om poleposition zou gaan tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton, aangezien laatstgenoemde de snelste tijd van het weekend noteerde in Q2. Valtteri Bottas is echter degene die de dans opent in Q3 met een verbetering van die ronde. De tijd blijft nog geen tien seconden staan als Sebastian Vettel dé tijd rijdt waar iedereen zich op stuk mag gaan bijten: 1:16.276. Lewis Hamilton vergaloppeert zich in zijn jacht op die tijd en schiet wijd in zijn eerste snelle ronde.

Hamilton breekt zijn run af en moet de klus dus in één keer zien te klaren in zijn tweede run. Hij gaat daarvoor als eerste naar buiten en hoewel hij net als in praktisch elke kwalificatie klaagt over ‘vibraties in de banden’ gaat hij rap in de rondte en na twee sectoren geeft hij slechts een tiende toe op de tijd van Vettel. In de laatste sector komen daar nog eens drie tienden bij, waardoor Hamilton genoegen moet nemen met de derde plaats.

Vettel slaagt er na het vallen van de vlag ook niet in zijn tijd nog te verbeteren. Maar waar Vettel 0.002 seconde tekort komt op zijn tijd, weet teamgenoot Kimi Räikkönen zijn tijd wel te verbeteren, waarmee de Fin de volledige eerste startrij rood kleurt. Mercedes bezet de volledige tweede startrij, Red Bull Racing de volledige derde startrij.

Eerste meters Di Resta

Terug van weggeweest: Paul di Resta

De spotlights zijn in het eerste kwalificatiedeel een uur eerder met name gericht op Paul di Resta. De Brit vervangt bij Williams de zieke Felipe Massa en zit voor het eerst in een 2017-spec Formule 1-auto. De voormalig Force India-coureur doet het gewoon goed. Nee, hij komt niet verder dan de 19de en voorlaatste positie, maar vindt in ieder geval de aansluiting.

Met Di Resta verlaten Ericsson, Wehrlein, Stroll en Kevin Magnussen het strijdtoneel. Vooraan onderstreept Vettel nog maar eens de vorm die in de ochtend al liet zien door te openen met de snelste tijd. Max Verstappen klokt verrassend de tweede tijd. Kimi Räikkönen en Lewis Hamilton leggen beslag op respectievelijk de derde en vierde positie.

Opleving Hamilton
In Q2 gaat Vettel gewoon door met waar hij was gebleven en duikt hij voor het eerst onder de 1:17. Mercedes komt daar op bijna vier tienden van een seconde amper bij in de buurt, iets wat niet kan worden gezegd van Max Verstappen, die opnieuw beslag legt op de tweede plaats.

Waar Vettel en Verstappen ervoor kiezen om binnen te blijven staan, stuurt Hamilton zijn Mercedes nogmaals naar buiten. En niet voor niets; de Brit meldt zich voor het eerst dit weekend bovenaan de tijdenlijst op het moment dat elke nieuwe snelste tijd een nieuw officieus baanrecord oplevert.

Achter de drie topteams doet McLaren voldoende om met twee auto’s door te gaan naar Q3, gezien de vorm van de Britse outfit dit weekend geen enorme verrassing. Het afvallen van de heren Grosjean, Pérez, Kvyat, Ocon en Jolyon Palmer is dat evenmin.