Lewis Hamilton heeft de pole position veroverd voor de Grand Prix van Spanje. De Brit troefde zijn Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas nipt af. Max Verstappen werd vijfde.

Hamilton pakte de eerste startpositie door het Circuit de Barcelona-Catalunya te ronden in 1:16,173. Ver zat hij niet voor Bottas: slechts vier honderdsten van een seconde. Het is de tweede pole van het seizoen voor Hamilton, twee weken geleden in Bakoe nog de fortuinlijke winnaar.

Sebastian Vettel, die de afgelopen drie races op pole stond, kwam dit keer niet verder dan de derde plek. Hij was een tiende langzamer dan Hamilton. De Duitser klopte Ferrari-collega Kimi Räikkönen wel ruim, met drie tienden.

De Red Bulls slaagden er niet in een echte bedreiging te vormen voor de Mercedessen en Ferrari’s. Max Verstappen start als vijfde, Daniel Ricciardo als zesde. Beiden kwamen ruim zes tienden tekort op Hamilton.

Alonso voor het eerst in Q3
Kevin Magnussen voerde in de kwalificatie ‘de rest’ van het veld aan. De Haas-coureur troefde nipt Fernando Alonso af, die in zijn vernieuwde McLaren voor het eerst dit jaar wist door te stoten tot Q3. Ook Alonso’s landgenoot Carlos Sainz haalde met zijn Renault het derde kwalificatiedeel. Hij eindigde als negende, één plek voor Romain Grosjean (Haas).

Grote verliezers in de kwalificatie waren Nico Hülkenberg, Lance Stroll en Brendon Hartley. Die laatste deed vanwege zijn crash vanmorgen niet eens mee. Hülkenberg strandde vanwege een benzinedrukprobleem in Q1. En Stroll toonde aan dat bij Williams de grote problemen nog allerminst zijn opgelost. Hij was al langzaamste van iedereen toen hij zijn auto in de slotseconden van Q1 in de muur plantte.