Lewis Hamilton heeft in Singapore, op een circuit dat Mercedes doorgaans niet geweldig ligt, met een geweldige eerste Q3-ronde de poleposition gepakt. Max Verstappen was tweede voor Red Bull, Ferrari’s Sebastian Vettel derde.

Hamilton heeft titelrivaal Vettel zo een tik uitgedeeld, want voor aanvang van het weekend werd verwacht dat Ferrari favoriet zou zijn op het Marina Bay Street Circuit. Het begin van de kwalificatie was ook nog enigszins hachelijk voor Hamilton, die door Mercedes op ultra softs werd gezet, in plaats van de zachtere en snellere hyper soft-banden van Pirelli. Aan het eind van Q1 was het voor Hamilton glibberen en glijden op die banden, met uiteindelijk een veertiende tijd achter zijn naam en nog geen kwart tel marge voor een Q1-exit.

In Q2 sprong Hamilton, op hyper softs, naar de vierde plek, maar was het Ferrari’s Kimi Räikkönen die de tijdenlijst aanvoerde, voor Verstappen en Hamiltons teamgenoot Valtteri Bottas. Het zat echter dicht bij elkaar, met Hamilton maar anderhalve tiende achter Räikkönen. In Q3 meldde Hamilton zich met zijn eerste run vervolgens definitief aan het front: waar Räikkönen nog met een 1:37 opende, maakte Hamilton een enorme sprong met een rondje 1:36.015.

Bottas en Vettel beten zich stuk op Hamiltons tijd, met Verstappen die het dichtst in de buurt kwam, op 0.319 seconde. In zijn tweede run ging Hamilton net iets te wijd in de eerste sector. Een verbetering zat er dus niet in voor de Brit, maar dat was evenmin het geval voor Verstappen en Vettel. “Dat eerste rondje was magisch”, vertelde Hamilton na afloop. “Ik weet niet waar het vandaan kwam, maar het viel allemaal op z’n plek.”

De top drie bleef zo als hij was, met Bottas, Räikkönen en Verstappens Red Bull-collega Ricciardo (in Q1 nog de snelste man op de baan) op plek zes.

Grote verrassingen waren er verder niet in de kwalificatie, behalve wellicht de Q1-exit van Haas-coureur Kevin Magnussen, terwijl zijn teamgenoot Romain Grosjean Q3 wist te halen en daarin achtste werd achter best of the rest Sergio Pérez van Force India. De top tien werd vol gemaakt door Esteban Ocon en Nico Hülkenberg. McLarens Fernando Alonso was elfde, in de andere MCL33 kwam Stoffel Vandoorne niet uit Q1: achttiende. Hij was echter wel 1.4 seconde los van de hekkensluiters, de beide Williams-rijders.