Lewis Hamilton heeft in Bahrein opnieuw blijk gegeven van zijn goede vorm door in de kwalificatie de pole position op te eisen. Max Verstappen strandde op de vijftiende plaats.

Hamilton nam in het Bahreinse kunstlicht gepast afstand van zijn rivalen. Ferrari-coureur Sebastian Vettel moest ruim vier tienden inleveren, en Nico Rosberg in de andere Mercedes zelfs twee tienden meer. Kimi Räikkönen legde beslag op de vierde plaats, gevolgd door de Williams’ van Valtteri Bottas en Felipe Massa. Niet ver daarachter vinden we Daniel Ricciardo, wiens Red Bull een stuk competitiever oogt dan in China en Maleisië. 

Pech voor Button

Rosberg en Hamilton doen in Q1 wat je van ze zou verwachten, en rijden in hun eerste run onder de 1 minuut 36. Ook de Force India’s melden zich vooraan, met Hülkenberg en Pérez op P2 en P3. Jenson Button krijgt het niet voor elkaar een tijd neer te zetten, doordat zijn McLaren-Honda hem voor de zoveelste keer dit weekend in de steek laat. Voor hem valt in Q1 dus het doek.

Dit alles gebeurt nadat Kimi Räikkönen het kwalificatiebal heeft geopend met een flink blokkerend voorwiel in de eerste bocht. Räikkönen houdt een flat spot aan het akkefietje over, en keert terug naar de pits.

Dan gaan voor de beslissende run de zachte Pirelli’s onder de wagens. Sebastian Vettel laat direct een 1:34,9 noteren, en teamgenoot Räikkönen poetst zijn eerdere fout weg met een 1:34,5. Rosberg duikt daar weer onder met een 1:34,3, maar het kan sneller: Hamilton wordt de eerste man onder de 1 minuut 34 met een 1:33,928. Bottas nestelt zich twee tienden achter Hamilton tussen het Mercedes-duo.

Max Verstappen, die in zijn eerste run niet verder komt dan een 1:37,5, haalt met enige moeite Q2 door zijn Toro Rosso naar de veertiende plaats te manoeuvreren. 1:35,611 is de tijd die de Nederlander op de klokken weet te zetten.

Manor-coureurs Will Stevens en Roberto Merhi zijn weliswaar opnieuw afgetekend laatste, maar kunnen toch opgelucht ademhalen in hun inferieure bolides. De coureurs blijven binnen de 107 procent van koploper Hamilton. Ook voor Pastor Maldonado (zestiende, met een motorprobleem) en Daniil Kvyat (zeventiende) valt het doek. Fernando Alonso haalt in de McLaren voor het eerst Q2.

Gebrek aan vermogen

Als in de tweede sessie het licht op groen springt, gaat Hamilton direct verder waar hij gebleven was. Hij rijdt 1:32,669 en is meer dan een seconde sneller dan in Q1. Rosberg, de Ferrari’s en de Williams’ volgen op gepaste afstand. De eerste run van de top zes blijkt genoeg voor een plekje in Q3, zodat het hele stel het bij één vliegende ronde houdt.

Max Verstappen klaagt tegen zijn team over een gebrek aan motorvermogen. Dat is terug te zien op de tijdenlijst, waar hij na zijn eerste snelle ronde alleen teamgenoot Sainz en de Force India’s achter zich laat. In zijn beslissende rondje weet Verstappen zich nog wel te verbeteren, maar het is niet genoeg om door te gaan: de vijftiende plek valt hem ten deel. Teamgenoot Sainz haalt met de tiende plaats wel nipt Q3.

De tweede kwalificatiesessie vormt ook het eindstation voor de Saubers van Marcus Ericsson en Felipe Nasr, en voor Sergio Pérez en Fernando Alonso. Die behaalt met de veertiende startplaats wel het beste kwalificatieresultaat tot dusver voor McLaren-Honda.

Hamilton oppermachtig

De Ferrari’s openen de top ten qualifying voorzichtig, met tijden in de 1:34, waar Daniel Ricciardo in de Red Bull vlug onderdoor duikt. De tijd van de Australiër blijkt een behoorlijk statement, want alleen Hamilton is drie tienden sneller terwijl Rosberg en Bottas zich erop stuk bijten.

In de beslissende run weet Ricciardo zich weer te verbeteren, maar genoeg om Hamilton te passeren is het niet. Vettel lukt dat wel: 1:32,982. Rosberg en teamgenoot Räikkönen voegen zich vlak achter hem. Hamilton is de laatste die de finishlijn passeert, en stelt daarbij niet teleur. Hij stoot Vettel van de eerste plek met een 1:32,571 en verovert daarmee zijn vierde pole van het seizoen.