Mercedes-coureur Lewis Hamilton heeft zich in de eerste kwalificatie van het jaar de sterkste getoond. Red Bull-coureur Daniel Ricciardo kreeg het thuispubliek op de banken door de tweede startplaats voor zich op te eisen.

Lewis Hamilton wil in alles de eerste zijn en dus is het de Brit die als eerste een tijd op de klokken zet. Lang blijft die tijd niet staan, want menigeen duikt daar in zijn eerste rondje onder. Daniel Ricciardo doet dat in zijn Red Bull het meest overtuigend. De 1.30.775 blijft lange tijd staan als snelste tijd, zeker als de regen met nog zeven minuten te gaan naar beneden komt.

Belangrijkste slachtoffers heten Romain Grosjean en Pastor Maldonado. Het Lotus-duo heeft op een droge baan al de handen vol aan de E22, laat staan dat het in licht vochtige omstandigheden iets kan laten zien.

Lotus wordt bij de afvallers vergezeld door de beide Marussia’s, Esteban Gutiérrez en Marcus Ericcson. Dat betekent dat die andere Caterham-coureur, Kamui Kobayashi, er ‘gewoon’ bij staat. Een mooie manier voor de Japanner om zijn terugkeer in de Formule 1 kracht bij te zetten.

Q2
De intermediates zijn de logische keuze voor Q2, de enige sessie die dezelfde tijdsduur heeft gehouden als vorig jaar. Q1 is voor 2014 immers verkort naar achttien minuten, terwijl Q3 er twee minuten bij heeft gekregen.

Met het opdrogen van de baan zijn de wisselingen aan kop amper bij te houden. Wereldkampioen Sebastian Vettel maakt echter op geen enkel moment aanspraak op één van de plekjes bovenaan de lijst. De worstelingen van de Duitser staan in schril contrast tot de prestaties van teamgenoot Ricciardo. De locale held meldt zich steevast aan kop.

Kimi Räikkönen toont in de slotfase nog maar eens aan zich niet heel erg lekker te voelen in zijn Ferrari. Hij parkeert de wagen bij het uitkomen van bocht drie in de muur, samen met de hoop op een plekje in Q3. Het weerhoudt Vettel er niet van het toch nog een keer te proberen, maar ook hij strandt in Q2. Het handgebaar uit de cockpit is een duidelijke uiting van frustratie.

Jenson Button is de derde oud-kampioen die niet door mag naar de laatste sessie en zijn teamgenoot een lange neus ziet trekken. Kevin Magnussen doet in de McLaren namelijk wat er van hem en de auto verwacht mag worden. Twee andere opvallende namen in de toptien zijn die van Jean-Éric Vergne en Daniil Kvyat. Het Toro Rosso-duo plant hun snelle rondjes perfect en de beloning is er naar.

Q3
De laatste twaalf minuten van de zaterdag vragen dan om de full wet-Pirelli’s. Fernando Alonso neemt echter de gok om het op de intermediates te proberen. Die gok kan alleen met het verstrijken van de tijd en het opdragen van de baan in zijn voordeel werken.

De Spanjaard krijgt zijn gelijk op het moment dat zijn concullega’s een pitstop maken om ook de intermediates te laten monteren. Het maakt van de slotfase een voor iedereen gelijke strijd.

Nico Rosberg zet in zijn laatste rondje zijn Mercedes aan kop. Het betekent op dat moment een dubbelslag voor het Duitse team, maar het is Ricciardo die roet in het eten gooit, zij het kortstondig. Lewis Hamilton zet Mercedes terug aan kop en pakt de eerste pole position van het jaar.

Nico Rosberg blijft steken op de derde plaats, Kevin Magnussen is op plaats vier de beste debutant, met Daniil Kvyat op plaats acht daar niet ver achter. Fernando Alonso moet genoegen nemen met de vijfde plaats, terwijl het Williams-tweetal de complete vijfde rij bezet.