Lewis Hamilton heeft in de Grand Prix van China zijn eerste poleposition voor Mercedes gepakt. Hij was met 1.34.484 bijna drie tienden sneller dan Kimi Räikkönen, die de race vanaf P2 zal starten.

De kwalificatie staat vooral in het teken van banden sparen. In Q1 duurt het acht minuten voor de coureurs de baan op gaan. In Q2 en Q3 is het Sebastian Vettel die vroeg in zijn eentje naar buiten gaat. In Q3 wordt hij in zijn eerste snelle ronde echter gesommeerd weer naar binnen te komen.

Met nog een paar minuten op de klok in Q3 gaat dan toch iedereen nog naar buiten voor een snelle ronde. Räikkönen zet de toon met een tijd van 1.34.761. Nico Rosberg bijt zich er als eerste op stuk, waarna Hamilton de tijd alsnog verbetert. Fernando Alonso komt door in de derde tijd, voor Rosberg. Felipe Massa en Romain Grosjean vullen de derde startrij.

Vettel komt dan voor de tweede keer naar buiten in Q3, dit keer op medium banden. Aan het eind van het lange rechte stuk schiet hij echter rechtdoor en is kansloos. De vraag is of hij überhaupt een tijd wilde zetten, want zonder tijd heeft hij nog vrije bandenkeuze. Hij start de race morgen dus vanaf P9, achter verrassing Daniel Ricciardo, zevende en Jenson Button.

Grote afwezige in Q3 is overigens Mark Webber. Hij zet zijn auto, op last van het team, halverwege Q2 naast de baan en start de race vanaf P14. Grote verliezer in de tweede kwalificatieronde is Force India. Zowel Adrian Sutil, dertiende, als Paul Di Resta, elfde halen het niet.

In Q1 doen zich geen grote verrassingen voor. De Caterhams en Marussia’s bezetten de laatste startrijen. Jules Bianchi lijkt nog voor een stunt te zorgen. Hij staat lange tijd op de veilige plaats zestien, nog voor de Toro Rosso’s. Op het allerlaatste moment kwalificeren zij zich echter nog voor Q2. In de eerste kwalificatieronde vallen overigens alle rookies af, samen met tweedejaars coureur Charles Pic.

Giedo van der Garde start de Grand Prix van China vanaf de laatste plaats. Met een tijd van 1:39.660 was de Nederlander net iets langzamer dan teamgenoot Charles Pic.

Bekijk hier de volledige uitslag