Lewis Hamilton was tijdens de kwalificatie in Australië de snelste man op de baan. De McLaren-coureur bleef zijn teamgenoot Jenson Button net voor. De beide Red Bulls vielen tegen op plaats vijf en zes.

 

Tijdens de eerste serieuze krachtmeting van 2012 heeft McLaren het kampioenschapsteam Red Bull dus verslagen. Hamilton en Button zijn de Red Bulls van – achtereenvolgend – Mark Webber en titelverdediger Vettel overigens niet alleen voorgebleven, maar hebben ook nog eens de luxe een buffer te hebben in de vorm van Romain Grosjean en Michael Schumacher, die zich als derde en vierde kwalificeerden.

Reden om te lachen dus voor McLaren, maar bij Red Bull zullen de gezichten ongetwijfeld minder vrolijk staan, dit ook omdat het dit weekend nog tijdens geen één sessie bovenaan stond en de wegligging van de bolides bovendien ietwat te wensen over leek te laten.

 

Voor Mercedes-coureur Nico Rosberg, die de zevende tijd reed, is er vermoedelijk ook weinig reden tot vreugde, want hij werd niet alleen verslagen door teamgenoot Schumacher – wat in de laatste jaren maar zelden gebeurde – maar maakte ook nog eens een foutje tijdens zijn snelste ronde.

Achter Rosberg vinden we Pastor Maldonado in de Williams toch wel vrij verrassend terug op plaats acht, met Force India’s Nico Hülkenberg daar achter op plaats negen, waarmee hij laat zien dat dat team zoals verwacht vrij goed uit de winter is gekomen. De tiende plaats was er voor Daniel Ricciardo in de Toro Rosso, die in Q3 geen tijd neerzette maar daarvoor in Q2 teamgenoot Jean-Éric Vergne (elfde) net te snel af was geweest.

 

Op een teleurstellende twaalfde plek vinden we vervolgens Ferrari-kopman Fernando Alonso terug. Hij riep het onheil op zichzelf af door tijdens een snelle ronde in Q2 kortstondig op het gras te komen in de aanloop naar bocht één, de controle te verliezen en zijn auto vervolgens in de grindbak te parkeren en een rode vlag situatie te veroorzaken. Gelukkig voor Alonso had hij op dat moment al wel een rondetijd neergezet, maar met plaats twaalf zal hij hoe dan ook niet tevreden zijn, en de Spanjaard baalde dan ook zichtbaar toen hij uit zijn auto stapte.

 

Zijn teamgenoot Felipe Massa verging het niet veel beter, want ook hij bleef in Q2 steken en eindigde – ondanks dat hij dus wél meerdere getimede ronden kon rijden – zelfs achter Alonso op de zestiende plaats.

 

Tussen Alonso en Massa in staan staan Kobayashi, Senna en Di Resta nog, terwijl Pérez geen tijd neerzette en daardoor als zeventiende geklasseerd werd.

 

Achter Pérez was op plaats achttien een verrassende naam terug te vinden, namelijk die van Kimi Räikkönen. De Fin vloog er in Q1 al uit doordat hij een foutje maakte tijdens zijn snelle ronde.

 

De bezetting van de laatste zes startplaatsen vormt daarentegen een bekend beeld, aangezien de nieuwkomers van 2010 deze plaatsen haast traditiegetrouw innemen.

 

De Caterhams stonden daarbij echter wel ruim – want zo’n twee tellen – voor de beide Marussia’s, met daar achter weer de HRTs van Pedro de la Rosa en Narain Karthikeyan. Of de twee laatstgenoemde heren aan de race mogen meedoen valt overigens nog maar te bezien, want hun vrees buiten de 107%-norm te vallen werd werkelijkheid en het is nog niet duidelijk of een eventueel protest daar tegen enig nut heeft.

 

Bekijk hier de volledige uitslag van de kwalificatie.