Lewis Hamilton heeft in de stromende regen de pole position voor de Grand Prix van Hongarije veroverd. In een spectaculaire kwalificatie troefde hij teamgenoot Valtteri Bottas (tweede) en Kimi Räikkönen (derde) af. 

De kwalificatie begon nog grotendeels droog, maar gaandeweg ging het steeds harder regenen. Halverwege Q2 verdwenen de laatste intermediates van het circuit, om definitief plaats te maken voor full wets. In het laatste kwalificatiedeel waren de weersomstandigheden het slechtst.

De Mercedessen, die het eerder in het weekend nog erg lastig hadden, stegen in de regen boven de rest uit. Hamilton reed een 1:35,658, Bottas was 0,26 seconde langzamer. De eerste Ferrari, Räikkönen, was een halve seconde langzamer dan Hamilton. Het was de 77ste pole position uit de loopbaan van de viervoudig wereldkampioen, en zijn vijfde van het seizoen.

De vierde plek was voor Sebastian Vettel. Hij zal zondag op de krappe Hungaroring een dijk van een race zal moeten rijden om niet met een grote achterstand in het WK op Hamilton de zomerstop in te gaan.

Verstappen zevende
Niet alleen Hamilton blonk uit. Carlos Sainz reed naar een razend knappe vijfde positie, een seconde achter Hamilton. Achter hem vertrekt Pierre Gasly, wiens teamgenoot Brendon Hartley voor het eerst in zijn F1-carrière doordrong tot Q3. De Nieuw-Zeelander start als achtste.

Max Verstappen kwam niet verder dan de zevende plek. In de eerste twee kwalificatiedelen zat hij er nog goed bij, met een tweede en derde plek, maar in Q3 kwam hij ruimschoots snelheid tekort. Hij moest uiteindelijk 2,3 seconde toegeven op Hamilton. De andere Red Bull, bestuurd door Daniel Ricciardo, lag er al na Q2 uit. Ricciardo werd dertiende.