Lewis Hamilton heeft de pole position veroverd voor de Grand Prix van Italië. Na een onderbreking van tweeënhalf uur vanwege zware regenval zette hij de volledige concurrentie op grote achterstand.

Het is Hamiltons 69ste pole position, en daarmee heeft de Brit nu definitief het record in handen. Vorige week evenaarde hij op Spa-Francorchamps al het vorige record, van Michael Schumacher.

Hamilton pakte met zijn snelste ronde van 1:35,554 meer dan een seconde op Max Verstappen. Die leek tot Hamilton zijn ronde reed voor het eerst in zijn loopbaan bovenaan te gaan eindigen in de kwalificatie. In plaats daarvan werd Verstappen dus tweede. Zondag zal hij de race wegens een gridstraf echter achteraan beginnen. Net als teamgenoot Daniel Ricciardo, die als derde eindigde.

De tweede startplek is dankzij de straffen van het Red Bull-duo zeer verrassend voor Lance Stroll. De Canadese debutant eindigde slechts twee tienden achter Red Bull. Net als Stroll haalde Esteban Ocon het beste kwalificatieresultaat uit zijn carrière. De Force India-coureur werd vijfde, en zal dus als derde starten. Valtteri Bottas vertrekt morgen als vierde (zesde in de kwalificatie).

Rode vlag
De sessie ging gewoon op tijd van start, maar na vijf minuten in Q1 ging de rode vlag uit vanwege een crash van Romain Grosjean. Midden op het rechte stuk verloor hij met 300 km/h door aquaplaning de controle over zijn Haas. Uiteindelijk duurde het daarna zo’n tweeënhalf uur voordat wedstrijdleider Charlie Whiting de baan droog genoeg vond om verder te rijden.

In het restant van Q1 regende het minder hard. Een aantal coureurs waagden zich aan het einde van het eerste kwalificatiedeel zelfs op intermediates op het asfalt. Daarna verhevigde de regenval weer. In Q2 was het onduidelijk welke droogweerband de verstandigste keuze zou zijn. Sommige coureurs kozen de full wets, andere de intermediates.

In het laatste deel van de kwalificatie was het weer net zo nat als helemaal in het begin, vóór de rode vlag uitging. Alle coureurs reden weer op full wets, terwijl ze door al het opspattende water geen hand voor ogen zagen. Terwijl Hamilton en de Red Bulls om de eerste plek streden, lieten de Ferrari’s het afweten. Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen werden zevende en achtste, op meer dan twee seconden van de kop. De Ferrari’s starten door de straffen van Verstappen en Ricciardo van de derde startrij.