Lewis Hamilton heeft de pole position veroverd voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. Op het stratencircuit in Bakoe kon niemand aan de Mercedes-coureur tippen. Max Verstappen werd vijfde.

Hamilton sloot alledrie de kwalificatiedelen af als snelste. In Q3 verbeterde de Brit zijn tot dan toe snelste ronde met liefst zeven tienden van een seconde. Het bracht hem een 1:40,593, waarmee hij bijna een halve seconde sneller was dan teamgenoot Valtteri Bottas.

Het was voor Hamilton de 66ste pole position uit zijn carrière. Op de historische ranglijst is hij Ayrton Senna, die hij in Montréal evenaarde, nu voorbij. Bij zijn thuisrace op Silverstone kan Hamilton op gelijke hoogte komen met recordhouder Michael Schumacher (68).

De Ferrari’s volgden de Mercedessen op gepaste afstand. Kimi Räikkönen, derde, was meer dan een seconde langzamer dan Hamilton. Sebastian Vettel eindigde vlak daarachter als vierde.

Het rode duo wist zich in de laatste seconden van de sessie nog voor Max Verstappen te wurmen. Die reed een erg knappe kwalificatie en leek op weg naar de derde startpositie. Uiteindelijk kwam de Nederlander voor die plek nog geen twee tienden tekort.

Rode vlag
Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo zorgde een paar minuten voor het einde van de kwalificatie voor een rode vlag. Hij raakte met zijn linker achterwiel de muur en viel stil op een plek waar zijn Red Bull niet makkelijk kon worden weg gehaald. De Australiër begint de wedstrijd als tiende.

Achter Verstappen bezetten de Force India’s zondag de zesde en zevende startplekken. Sergio Pérez en Esteban Ocon zaten weer net zo dicht bij elkaar als twee weken geleden in Canada. Pérez was opnieuw net iets sneller dan zijn stalgenoot.

Lance Stroll krikte zijn zelfvertrouwen op met een keurige achtste plaats. Hij bleef zijn ervaren Williams-collega Felipe Massa voor. De Braziliaan reed een vrij rommelige kwalificatie: hij slingerde zijn bolide over de baan en raakte zelfs licht de muur.

Gridstraffen
Geen van beide McLarens overleefde het eerste deel van de kwalificatie. Fernando Alonso werd zestiende, Stoffel Vandoorne was op de negentiende plek de langzaamste van iedereen. Het maakt weinig uit voor het McLaren-duo: door enorme gridstraffen wegens motorwissels was van tevoren al duidelijk dat het achteraan zal starten.

Jolyon Palmer deed niet mee aan de kwalificatie. Zijn auto was nog niet gerepareerd na de motorbrand in de laatste vrije training.