Lewis Hamilton heeft zijn goede trainingsreeks een passend vervolg gegeven met poleposition voor de Grand Prix van de Verenigde Staten.

Lewis Hamilton begint gezien zijn overtuigende resultaten eerder dit weekend als favoriet voor de poleposition aan het laatste kwalificatiedeel. Gretig als hij is, noteert hij direct een 1:33.108, waarmee hij teamgenoot Valtteri Bottas alvast met een kleine halve seconde klopt. Het is een groot gat, maar de Ferrari-mannen doen het op zeven tienden van Hamilton bepaald niet beter.

Een tweede run van Sebastian Vettel begint met een eerste sectortijd die sneller is dan die van Hamilton, maar op topsnelheid verliest Vettel teveel om de aansluiting te kunnen behouden. De Duitser noteert de tweede tijd op twee tienden van Hamilton. De Engelsman slaagt er op zijn beurt niet in zijn eigen tijd te verbeteren, maar heeft dat ook niet nodig.

De tweede startij wordt bezet door Valtteri Bottas en de verrassende Daniel Ricciardo. Kimi Räikkönen en Max Verstappen eisen de vijfde en zesde tijden voor zichzelf op, maar Verstappen weet dat hij teruggezet wordt op de grid.

Q1
Het mag geen verassing heten dat de mannen die in de slotfase van de kwalificatie om poleposition strijden er geen probleem mee hadden door te dringen tot Q2. Iemand die daar ook graag acte de présence in had gegeven, was nieuwkomer Brendon Hartley, maar de Nieuw-Zeelander strandt op P17 in Q1. Hij verkeert in het gezelschap van Ericsson, Stroll, Wehrlein en Kevin Magnussen, die weer eens de woede van zijn collega’s op zijn hals haalt door alles en iedereen in de weg te rijden.

Q2
Verlost van de Deense rebel gaan er niet vijftien, maar veertien coureurs op zoek naar een startbewijs voor Q2. Nico Hülkenberg kiest er gezien zijn lading gridstraffen namelijk voor om de rest van de kwalificatie vanuit de pitbox te volgen. Hij ziet hoe met hem Grosjean, Vandoorne, Kvyat en Massa zich niet meer hoeven te melden voor Q3.

Hij ziet ook dat Lewis Hamilton in die sessie als eerste de baan op stuurt om een tijd te noteren die direct goed genoeg is voor de snelste tijd in Q2. Zo blijft hij in elke sessie dit weekend de snelste, een gegeven waar dus ook in Q3 geen verandering in komt.