Lewis Hamilton heeft zich met de pole position voor de Grand Prix van Abu Dhabi verzekerd van een optimale uitgangspositie voor het titelgevecht van zondag. Rivaal Nico Rosberg werd tweede, Max Verstappen zesde.

Hamilton veroverde de 61e pole position van zijn loopbaan met een rondetijd van 1:38,755. Mercedes-collega Rosberg moest op het Yas Marina-circuit drie tienden van een seconde toegeven. Daniel Ricciarco van Red Bull Racing werd derde.

Al vroeg in de kwalificatie liet Hamilton zien goed in vorm te zijn. In het eerste deel sloeg hij een gat van liefst negen tienden met de concurrentie. Rosberg werd vijfde. Ook in Q2 was Hamilton de snelste, dit keer met een voorsprong van een tiende op zijn Duitse titelconcurrent.

Max Verstappen legde beslag op de zesde startplek. In de beslissende ronde in Q3 blokkeerde de Nederlander een wiel, waardoor hij een bocht miste. Hij moest een seconde toegeven op Hamilton. Teamgenoot Daniel Ricciardo was twee tienden sneller dan Verstappen.

Superzachte band
Verstappen en Ricciardo reden hun snelste tijd in Q2 op de superzachte band. De Red Bull-coureurs starten de race dus ook op die bandensoort. anders dan de concurrentie, die op de ultrasofts vertrekt. De supersofts zijn wat langzamer, maar stellen Verstappen en Ricciardo wel in staat tijdens de race later van banden te wisselen.

Tussen Verstappen en zijn stalgenoot staan Ferrari-rijders Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. Het verschil tussen die twee coureurs was klein: vijf honderdsten van een seconde. Achter Verstappen starten Force India-coureurs Sergio Pérez en Nico Hülkenberg.

Toro Rosso had gister veel last van lekke banden, waardoor Carlos Sainz en Daniil Kvyat uit voorzorg een groot deel van de vrije trainingen in de pits doorbrachten. Het gebrek aan baantijd brak de twee coureurs in de kwalificatie op: ze werden 21e en 17e. Kvyat was het dicht bij Q2, maar werd er op een tiende uitgewipt door Pascal Wehrlein.

Jenson Button en Felipe Massa kunnen met een tevreden gevoel terugkijken op de (in het geval van de Brit waarschijnlijk) laatste kwalificatie in hun carrière. Button zette zijn McLaren op een verdienstelijke twaalfde plek. Massa haalde Q3. Hij start van de tiende positie.