Lewis Hamilton start de Grand Prix van Australië vanaf pole position. De Mercedes-coureur zette in de kwalificatie de snelste tijd neer. Max Verstappen werd vijfde.

Hamilton was met zijn beste ronde van 1:22,188 drie tienden van een seconde sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas. De voorste startrij is zondag echter niet geheel Mercedes-zilver: Sebastian Vettel dook op het allerlaatste moment nog drie honderdsten onder de tijd van Bottas.

De krachtsverhoudingen waren in alle drie de kwalificatiesessies ongeveer hetzelfde. Mercedes op één, met de Ferrari’s er niet ver achter. De paar regendruppeltjes die in de slotfase vielen, hadden daar geen invloed op.

Vijfde plek
Max Verstappen kwalificeerde zich achter Kimi Räikkönen op de vijfde plek. De Nederlander kwam tot een tijd van 1:23,485. Daarmee reed hij ruim een halve seconde van zijn beste tijd tot dan toe af. Maar ten opzichte van Hamilton kwam Verstappen nog altijd 1,3 seconde tekort.

Verstappens teamgenoot Ricciardo moest een teleurstelling verwerken. De Australiër parkeerde zijn RB13 in Q3 voor eigen publiek in de bandenstapels. In bocht veertien kon Ricciardo niet meer corrigeren toen de achterkant van zijn auto uitbrak. Hij start de race als tiende. Na Ricciardo’s crash ging de rode vlag uit, maar met nog acht minuten op de klok hadden de andere coureurs daar weinig last van.

Romain Grosjean scoorde vorig jaar in Australië punten bij het debuut van Haas, en lijkt dit jaar een vervolg te kunnen geven aan dat succes. De Fransman kwalificeerde zich als zesde en was daarmee best of the rest achter de Mercedessen en de Ferrari’s en Verstappen. Massa, Sainz en Kvyat reden zich ook bij de beste tien.

Mechanisch euvel
Ondanks dat de McLaren-Honda betrouwbaarder is dan tijdens de wintertests, verpestte een mechanisch euvel toch de kwalificatie van Stoffel Vandoorne. De Belg moest zijn eerst run afbreken vanwege een brandstofdrukprobleem. Pas op het allerlaatste moment kon hij nog een tijd neerzetten, maar verder dan de achttiende plaats kwam hij daarmee niet. Teamgenoot Fernando Alonso klaagde over een gebrek aan vermogen, en kwalificeerde zich als dertiende.

Williams-debutant Lance Stroll, die ’s morgens in de vrije training crashte en een gridstraf kreeg voor een versnellingsbakwissel, kreeg in de kwalificatie de stijgende lijn niet te pakken. De 18-jarige Canadees beëindigde de sessie als negentiende. Collega-nieuweling Antonio Giovinazzi miste met P16 net het tweede kwalificatiedeel.

Vanaf de laatste plek start Jolyon Palmer. De Britse Renault-coureur maakte geen al te goede indruk. Hij was namelijk meer dan drie seconden langzamer dan zijn stalgenoot Nico Hülkenberg, die de kwalificatie als twaalfde afsloot.