Lewis Hamilton heeft de poleposition bemachtigd voor de Grand Prix van Engeland. Hij blijft de beide Ferrari’s voor in de kwalificatie, met Räikkönen weer eens voor Vettel.

Het miezert in Silverstone en dus moeten de coureurs bij aanvang van de kwalificatie een lastige keuze maken tussen slicks of intermediates. Verstappen en Vettel geven aan blij te zijn voor intermediates te hebben gekozen. Ook Räikkönen constateert dat het er niet droger op wordt. Hamilton krijgt te horen dat het na een paar minuten zal ophouden met regenen. Ondertussen heeft hij op intermediates moeite genoeg om zijn Mercedes op de baan te houden. Ook Ricciardo komt naast de baan te staan, maar dan vanwege een technisch probleem. Hij zou sowieso al vijf plaatsen terug moeten door een versnellingsbakwissel en zal de race dus van achteren moeten aanvangen.

De Mercedessen maken een sprong naar voren en de Force India’s volgen het voorbeeld. Vettel gaat ruim een seconde sneller en toont daarmee aan dat de omstandigheden verbeteren. Hij meent dat het nog te nat is voor slicks, maar eigenlijk ook niet ideaal voor intermediates. Alonso gokt op een late stop naar droogweerbanden. Hij komt net op tijd over de streep om nog een geklokte ronde te kunnen rijden. Het levert hem de snelste tijd in Q1 op, maar door een gridstraf van dertig plaatsen is het alleen voor de eer. Het gaat ten koste van Lance Stroll, die samen met Kevin Magnussen, beide Sauber-coureurs en de onfortuinlijke Daniel Ricciardo in Q1 blijft steken.

In Q2 is het nagenoeg droog en dus nemen de Mercedessen en Ferrari’s hun gebruikelijke posities vooraan het veld in. Nico Hülkenberg, die vaak goed presteert bij wisselvallig weer, is ze verrassend even te snel af, maar wordt later terug verwezen. Verstappen noteert de zesde tijd in het tweede bedrijf. Stoffel Vandoorne gaat knap als tiende door naar Q3. Voor Jolyon Palmer, Daniil Kvyat, Fernando Alonso, Carlos Sainz en Felipe Massa zit de kwalificatie er na Q2 op.

Ook in het laatste deel van de kwalificatie verdelen de coureurs van Mercedes en Ferrari de eerste vier plaatsen. Hamilton pakt zijn vijfde pole op Silverstone en evenaart daarmee het record van Jim Clark. Räikkönen vergezelt hem op de voorste startrij, Vettel is derde. Bottas rijdt de vierde tijd, maar moet vijf plaatsen inleveren vanwege een versnellingsbakwissel. Daardoor schuiven Verstappen, Hülkenberg, Pérez, Ocon en Vandoorne een plaatsje op. Grosjean maakt de toptien compleet. Hamilton moest zich nog wel verantwoorden voor het vermeend hinderen van Grosjean tijdens de kwalificatie, maar de stewards oordeelden dat geen verdere actie nodig was.