Lewis Hamilton start de Grand Prix van Hongarije vanaf poleposition. Het wordt de vijfde keer dat de Engelsman de race op de Hungaroring van pole mag starten. Nico Rosberg start als tweede, voor landgenoot Sebastian Vettel.

De baantemperatuur is meer dan 50 graden, waardoor er een groot verschil is tussen de twee bandencompounds. Met als gevolg dat zelfs de snelste auto’s een setje softs moet gebruiken om zich te plaatsen voor Q2. De Manors en McLaren besparen zich zelfs de moeite om een tijd te zetten op mediums. De enige die alleen op mediums een tijd zet in Q1 is Daniel Ricciardo.

Nico Rosberg is de eerste die de baan opkomt in Q1. Iets wat we niet vaak zien, maar wat te verklaren is doordat de Duitser stilvalt in de slotminuten van de derde vrije training door een probleem met de anti-stall bij het maken van een proefstart. In de kwalificatie heeft hij echter andere problemen. Na zijn eerste geklokte ronde klaagt de Mercedes-coureur over de balans: “Ik heb enorm veel onderstuur.”

Rosberg is duidelijk niet blij met zijn auto in Q1, maar Hamilton lijkt daar geen last van te ondervinden. De Brit zet de snelste tijd neer in Q1.Button (ERS-probleem), Ericsson, Nasr, Merhi en Stevens zijn de eerste afvallers, waarbij  Sauber tegenvalt en Merhi opvalt door teamgenoot Stevens te snel af te zijn.

Q2

Halverwege de sessie valt Alonso stil bij hij uitgaan van bocht dertien. De Spanjaard laat zich door deze pech niet uit het veld slaan probeert de McLaren naar de pits te duwen en krijgt uiteindelijk ook hulp van marshalls om zijn wagen naar de garage te krijgen. Zijn inzet wordt beloond met enthousiast applaus van het publiek. Maar al snel blijkt zijn harde werk tevergeefs. De FIA oordeelt dat het terugduwen van de auto in strijd is met de regels.

Bij de herstart van de sessie meldt Rosberg al snel weer last te hebben van overstuur waarna hij de snelste tijd neerzet, die al snel verbetert wordt door Hamilton. Grootste verliezers van Q2 zijn Force India. Na de koprol van Sergio Pérez in de eerste vrije training, moesten ze de tweede sessie laten schieten wat ze mogelijk de gang naar Q3 hebben gekost. Max Verstappen plaatst zich als negende. Teamgenoot Sainz is minder dan een tiende langzamer, maar blijft steken op de twaalfde plek.

Q3

Alle ogen zijn in Q3 op Hamilton gericht. De regerend wereldkampioen is alle trainingen het snelst geweest. De verwachting is dat hij ook in kwalificatie pole pakt. Ook vanwege de overstuurproblemen van Rosberg. Hamilton zet ogenschijnlijk eenvoudig de snelste tijd neer. Rosberg moet meer dan een halve seconde toegeven op zijn teamgenoot.

Daniel Ricciardo doet een poging voor de kwalificatie best of the rest, maar moet Vettel net voor zich dulden. Räikkönen legt beslag op de vijfde plaats, voor Bottas, Kvyat en Massa. Onze landgenoot Max Verstappen wacht tot het allerlaatst om zijn tijd te zetten. Zijn enige poging resulteert in een knappe negende startplaats.