Charles Leclerc heeft zijn eerste poleposition gepakt in de Formule 1. De jonge Monegask was Ferrari-teamgenoot Sebastian Vettel te snel af in een kwalificatie waarin de Scuderia een maatje te groot was voor rivaal Mercedes.

Leclerc sloot elk kwalificatiedeel als snelste af en leek meer vertrouwen te hebben in zijn Ferrari dan Vettel, die een flinke lock-up had in Q1, in Q2 een extra run moest doen omdat Ferrari dacht dat hij na zijn eerste rondje nog niet veilig was, en in Q3 vervolgens ook maar één getimede ronde kon rijden.

Vettel kwam met dat rondje al niet aan de tijd van Leclerc, die wel een eerdere Q3-run had gedaan. Voor de goede orde scherpte Leclerc zijn tijd daarna nog marginaal aan: 1:27.866 stond er op de klok, waarmee het Ferrari-talent de enige was die onder de 1:28 reed. Vettel bleef op 0.294 van zijn teamgenoot steken.

Teruglezen: Liveblog GP Bahrein: Ferrari domineert kwalificatie, primeur voor Leclerc met eerste pole

De tweede startrij is in z’n geheel voor Mercedes, met Lewis Hamilton voor Valtteri Bottas. Het verschil tussen de twee was minimaal en Hamilton zat ook dicht in de buurt van Vettel (tot op drie honderdsten) maar ook de coureurs van het Duits-Engelse team vormden zo dus geen bedreiging voor Leclerc.

De Red Bull-rijders deden dat evenmin: Max Verstappen eindigde als vijfde na een ogenschijnlijk lastige kwalificatie. Hij was ruim acht tienden trager dan Leclerc, en bijna een halve seconde achter nummer vier Bottas, terwijl hij maar nét voor Haas-coureur Kevin Magnussen eindigde. Gasly haalde Q3 niet eens, hij strandde in Q2 op P13.

Lees ook: Verstappen vijfde in op het oog lastige kwalificatie in Bahrein

Achter Magnussen was Carlos Sainz zevende voor McLaren, terwijl Magnussens teamgenoot Romain Grosjean achtste werd – al moet hij mogelijk nog startplekken inleveren voor het hinderen van Lando Norris in Q1. Norris wist echter alsnog Q3 te halen en reed daarin de tiende tijd, met Alfa Romeo’s Kimi Räikkönen negende.

Een plekje bij de eerste tien zat er net niet in voor Daniel Ricciardo, terwijl zijn Renault-collega Nico Hülkenberg helemaal een kwalificatie had om snel te vergeten: de Duitser was na Q1 al klaar. Hetzelfde was het geval voor de Williams-coureurs, die anderhalve seconde te kort kwamen op de rest van het veld.