Max Verstappen heeft zich als vijfde gekwalificeerd voor de Grote Prijs van Bahrein. De Nederlander kwam in zijn Red Bull acht tienden te kort op polesitter Charles Leclerc.

Dat Verstappen zich niet in de strijd om pole kon mengen, kwam eigenlijk niet als verrassing. Red Bull heeft het op de zachtste banden niet makkelijk op het Bahrain International Circuit, al is het tempo op hardere banden beter. Voor in de race is dat goed nieuws, maar in de kwalificatie moest Verstappen het toch op softs doen.

Lees ook: Kwalificatie: Leclerc klopt Vettel en pakt z’n eerste pole

Verstappen kwam als negende door Q1 en als zevende door de tweede heat. De coureurs van Haas en McLaren zaten daarbij dichtbij in die twee sessies, en in Q3 eindigde Verstappen maar nét voor Haas-coureur Kevin Magnussen.

Op het oog liep Q3 ook niet op rolletjes voor Verstappen: hij reed maar één run in dit beslissende deel van de kwalificatie. Aan het begin van Q3 werd ook nog verwoed aan zijn Red Bull gewerkt en stond hij dus in de garage terwijl zijn rivalen wel een eerste run deden.

Voor Verstappen kwam het dus echt op de slotminuten aan. Met nog iets meer dan twee en een halve minuut op de klok ging hij de baan op. Hij reed uiteindelijk een 1:28.752, slechts vijf duizendsten sneller dan Magnussen. McLarens Carlos Sainz (zevende) zat ook binnen een seconde. Dat het niet makkelijk was voor Red Bull, werd onderstreept door het optreden van Verstappens teamgenoot Pierre Gasly, hij strandde in Q2 op plek dertien.

Teruglezen: Liveblog GP Bahrein: Ferrari domineert kwalificatie, primeur voor Leclerc met eerste pole