Kimi Räikkönen heeft de poleposition voor de Grand Prix van Monaco gepakt. Het is voor de Finse Ferrari-coureur zijn eerste pole sinds 2008. Sebastian Vettel was tweede, Lewis Hamilton veertiende.

Het is voor Räikkönen – die tussendoor ook nog een tijdje niet in de Formule 1 actief is geweest – zijn eerste pole na 128 Grands Prix zonder. De Ferrari-coureur was in Q3 van de kwalificatie 0.043 seconde sneller dan teamgenoot Vettel, met Mercedes-coureur Valtteri Bottas op 0.045 op P3.

Het was ook nog flink spannend in de slotseconden, met Vettel en Bottas die in de eerst sector sneller waren dan Räikkönen, die toen eigenlijk al klaar was. Het lukte zowel Vettel als Bottas uiteindelijk dus nét niet zijn tijd te verbeten, want ze beten zich stuk op Räikkönens 1:12.178.

Achter de top drie was Max Verstappen vierde in de kwalificatie. De Nederlander klopte zo ook zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, die vijfde was. Een opvallende afwezige in de top vijf – en in de top tien zelfs – was Lewis Hamilton, voor wie het een problematische sessie was.

Hamilton werd verrassend genoeg al in Q2 uitgeschakeld.

Met een tiende tijd zat Hamilton er in Q1 al niet goed bij, maar in Q2 ging het pas echt mis voor de Brit. Hij ving in het begin een slide tussen Massenet en Casino nog stoer op, maar het betekende wel dat zijn eerste run geen top getimede ronde opleverde.

In de tweede run, toen het dus echt moest, brak Hamilton een paar keer een ronde af. Vanwege verkeer, maar vooral ook omdat de auto gewoon niet goed aanvoelde. “Er is echt iets mee mis”, verzuchtte hij meerdere malen over de radio.

“Je kan niet te veel rondjes afbreken Lewis, ze beginnen wel te tellen”, waarschuwde Mercedes nog, maar die waarschuwing kwam te laat. Net toen hij aan een ultieme poging bezig was nog uit Q2 te komen, crashte McLarens Stoffel Vandoorne, ging het geel uit en was het klaar voor Hamilton.

De veertiende tijd was Hamiltons deel, waarbij het een schrale troost zal zijn dat hij in elk geval nog een plekje opschuift op de grid door een gridstraf van Jenson Button. Hamiltons landgenoot haalde, net als Vandoorne, Q3 voor McLaren, al kon Vandoorne daar door zijn crash niet in rijden.

Button wel, en die liet daarin een negende tijd noteren. Hij zat daarmee achter de nummers vijf tot en met acht Carlos Sainz, Sergio Pérez en Romain Grosjean. Door zijn straf begint Button echter als laatste.