Daniel Ricciardo heeft in Monaco de tweede pole position in zijn Formule 1-carrière veroverd. In het prinsdom, waar hij in 2016 voor het eerst vooraan vertrok, bleef Ricciardo Sebastian Vettel en Lewis Hamilton voor.

De Red Bull-coureur pakte de pole met groot machtsvertoon. In zijn eerste run in Q3 dook Ricciardo als eerste coureur ooit in Monte Carlo onder de 1 minuut 11: hij reed een 1:10,810. Dat bleek voldoende, ondanks dat de Australiër zich bij zijn laatste poging niet meer verbeterde.

Vettel leek Ricciardo op het allerlaatste moment nog te kunnen bedreigen, maar zelfs hij moest uiteindelijk ruim twee tienden van een seconde toegeven. Lewis Hamilton werd derde, op vier tienden. De wereldkampioen was op zijn beurt weer een paar honderdsten sneller dan Kimi Räikkönen, die vorig jaar nog van pole startte in Monte Carlo. Valtteri Bottas was vijfde op zes tienden achterstand.

Max Verstappen heeft zondag een zware racemiddag voor de boeg. De Nederlander moet helemaal achteraan starten, omdat hij de kwalificatie miste wegens een crash in de derde vrije training. De versnellingsbak van Verstappens Red Bull bleek beschadigd, waardoor de auto niet op tijd gerepareerd kon worden.

Overzichtelijke strategie
Qua strategie lijkt de race vooraan overzichtelijk te worden, want de complete top tien start op hypersofts. Mercedes waagde nog een poging op de ultrasofts in Q2, de sessie die bepaalt op welk rubber de top tien moet vertrekken. De bandensoort bleek echter te langzaam.

Namens Force India was Esteban Ocon in de kwalificatie best of the rest, 1,2 seconde achter Ricciardo. Het middenveld zat daarachter dicht bij elkaar. Fernando Alonso vertrekt zondag als zevende, voor landgenoot Carlos Sainz, Sergio Pérez en Pierre Gasly. Tussen Ocon en Gasly zat nog geen twee tienden.