Nico Rosberg heeft de pole position voor de Grand Prix van Rusland veroverd. Op het circuit in Sotsji was zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton nooit een echte bedreiging.

Hamilton brak zijn laatste run af na een fout, en liet zo de pole position aan zijn Duitse rivaal. Die was met een ronde van 1:37,113 drie tienden sneller dan de regerend wereldkampioen. Valtteri Bottas legde een halve seconde achter Hamilton net als vorig jaar beslag op de derde startplaats.

De Finse Williams-coureur troefde het als vierde en vijfde geklasseerde Ferrari-duo Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen daarmee weer eens af. De Force India’s kwamen met de zesde en zevende plek opnieuw goed voor de dag, net als Max Verstappen, die met de negende tijd de snelste Red Bull-coureur werd.

Alonso eruit geknikkerd

In de eerste sessie was Rosberg meteen al de snelste. Op de onboardbeelden was zichtbaar dat de Duitser soms wat worstelde met zijn Mercedes, maar desondanks bleef hij Valtteri Bottas met een 1:38,343 één tiende van een seconde voor. Lewis Hamilton werd derde. Max Verstappen reed zichzelf zonder al te veel moeite naar de negende tijd, op ruim een seconde van Rosberg.

Manor-coureurs Roberto Merhi en Will Stevens (negentiende en achttiende) waren niet snel genoeg om door te gaan naar de tweede kwalificatiesessie. Dat gold ook voor Marcus Ericsson en Fernando Alonso, die ondanks zijn opgevoerde nieuwe Honda-motor op de valreep door Felipe Nasr terug werd verwezen naar de zestiende plaats. Carlos Sainz nam na zijn harde crash in de ochtendtraining niet deel aan de kwalificatie.

Massa grote verliezer

De Mercedessen deden er in het tweede gedeelte van de kwalificatie nog maar eens een schepje bovenop. De zilveren bolides doken voor het eerst in de geschiedenis van het Sochi Autodrome onder de 1:38; eerst Hamilton met een 1:37,672, later Rosberg met een rondje dat nog eens bijna twee tienden sneller was. Bottas bleef op P3 de Ferrari’s van Vettel en Raïkkonen voor.

Verstappen haalde Q3 met de hakken over de sloot. De Nederlander moest met samengeknepen billen toezien hoe Daniil Kvyat, de laatste coureur die hem nog van de tiende plek kon verdrijven, nipt één tiende moest toegeven op zijn tijd.

Net als vorig jaar eindigde de kwalificatie voor Felipe Massa op pijnlijke wijze. In 2014 werd de routinier achttiende, nu kwam hij glibberend en glijdend niet verder dan de vijftiende plaats. Thuisrijder Daniil Kvyat zal met zijn elfde plek evenmin niet tevreden zijn geweest. Felipe Nasr, Jenson Button en Pastor Maldonado haalden ook de top tien niet.

Hamilton geeft er de brui aan

De 1:37 van Rosberg in Q2 was al snel, maar in de laatste kwalificatiesessie leek zelfs een 1:36 haalbaar. Al in de eerste ronde van zijn eerste run knalde Rosberg er een 1:37,113 uit, op drie tienden gevolgd door Hamilton.

Wie zich opmaakte voor een knallend duel met nog snellere rondetijden in de laatste minuten van de kwalificatie, kwam echter bedrogen uit. Hamilton maakte, wellicht op weg naar een verbetering van de tijd van Rosberg, een fout in de voorlaatste bocht en dook de pits in. Hoewel er nog tijd was om na een snelle bandenwissel weer de baan op gaan, koos Hamilton ervoor binnen te blijven. De pole position was daarmee voor Rosberg, die zijn tijd niet meer verbeterde.