Nico Rosberg heeft de pole position veroverd voor de Grand Prix van België. Zonder dreiging van teamgenoot Lewis Hamilton reed de Mercedes-coureur op Spa-Francorchamps onbedreigd naar de snelste tijd. Max Verstappen kwalificeerde zich knap als tweede.

Rosberg had aan een rondetijd van 1:46,744 genoeg om zijn zesde pole position van het seizoen binnen te halen. Even eerder had Rosberg Q2 ook als snelste afgesloten, door als eerste coureur dit weekend onder de 1:47 te duiken, met één duizendste van een seconde.

Krap twee tienden achter Rosberg reed Max Verstappen voor een uitzinnig oranjepubliek naar een mooie tweede startplaats. Met een razendsnelle tweede sector bleef de Red Bull-coureur de Ferrari’s van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel nipt voor. Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo werd vijfde.

Rustige middag
Sergio Pérez en Nico Hülkenberg, in Q2 nog in de top vier, moesten in het laatste kwalificatiedeel genoegen nemen met P6 en P7. Achter hen starten zondag Valtteri Bottas, Jenson Button en Felipe Massa. Die laatste coureur verraste in Q2 met de snelste tijd, maar reed in Q3 een belabberd rondje.

Kampioenschapsleider Lewis Hamilton had een rustige middag. Wetende dat hij de race vanwege zijn gridstraf achteraan moet beginnen, hield de Mercedes-coureur het bij één ontspannen rondje. Q1 was ook het eindstation voor Fernando Alonso. De Spanjaard viel nog voor hij een ronde had kunnen rijden stil bovenaan Eau Rouge. Net als Hamilton was hij op dat moment vanwege een motorwissel al verzekerd van flinke gridstraf.