*

Kwalificatie: Rosberg pakt pole position in knotgekke sessie

Jan van der Burgt

Jan van der Burgt

23 juli 2016 16:05

Kwalificatie: Rosberg pakt pole position in knotgekke sessie
Sutton Images

Nico Rosberg heeft op de Hungaroring pole position gepakt in wat getypeerd mag worden als een knotsgekke kwalificatie. In de slotfase verwees hij Lewis Hamilton naar het tweede plan. Max Verstappen stuurde zijn Red Bull naar de tweede tijd.

Met twintig minuten vertraging vanwege een flinke plensbui, gaat de kwalificatie alsnog van start. Het zou lang gaan duren voordat Q1 ten einde komt, vanwege rode vlaggen voor achtereenvolgens een nieuwe regenbui en crashes voor Marcus Ericsson, Felipe Massa en Rio Haryanto. Rosberg en Hamilton gaan als snelsten door naar Q2. Ze rijden hun tijden in de slotfase op intermediates.

Doordat de momenten waarop de baan vrij werd gegeven nooit lang duurden, heeft niet iedereen evenveel getimede ronden kunnen rijden. Zo gaat Max Verstappen door met een tijd die hij in zijn tweede run noteerde op de full wets. Niet door naar Q2 zijn Palmer, Massa, Magnussen, Ericsson, Wehrlein en Haryanto.

Q2
In het tweede kwalificatiedeel wordt er voor het eerst langdurig doorgereden. De baan droogt daardoor snel op, waardoor de snelste tijden in Q2 uiteindelijk op slicks gereden worden. Bottas is de eerste die de droogweerbanden uitprobeert en is daarmee bijna een seconde sneller dan Hamilton op de intermediates. Daarna wordt de snelste tijd in rap tempo naar beneden gebracht.

Het is uiteindelijk Max Verstappen die de snelste tijd noteert in Q2, vóór Nico Rosberg en teamgenoot Daniel Ricciardo. Lewis Hamilton mag van geluk spreken dat hij ondanks een fout is zijn laatste ronde door mag naar Q3. Op P10 had het dubbeltje voor Brit net zo goed de andere kant op kunnen vallen. Grosjean, Kvyat, Pérez, Räikkönen en Nasr ontbreken in Q3.

Q3
Nico Rosberg toont zich in Q3 gretig. Hij noteert als eerste een tijd, waar Lewis Hamilton met bijna vier tienden onderdoor duikt. Nico Rosberg verkleint die marge niet veel later, maar blijft op achterstand staan van Hamilton in zijn eerste run. Max Verstappen staat na die eerste run vierde.

Voor de tweede run duikt Lewis Hamilton als eerste naar buiten om een tijd te zetten waar Rosberg en de anderen zich op stuk mogen bijten. Daar komt hij echter niet aan toe als hij van het gas moet vanwege een spin van Alonso. Rosberg passeert die plek echter op het moment dat Alonso al weer weg is en dus stoomt hij door. Hij stoot daarmee Lewis Hamilton van de hoogste trede.

Max Verstappen moet genoegen nemen met de vierde plaats, pal achter Daniel Ricciardo. De Nederlander klaagt in de afsluitende minuten van de sessie over versnellingsbakproblemen en komt te laat over startfinish om nog een laatste snelle ronde te zetten.