In zijn eerste kwalificatie voor Red Bull Racing heeft Max Verstappen de vierde startplaats voor de Grand Prix van Spanje veroverd. Lewis Hamilton troefde teamgenoot Nico Rosberg af in de strijd om pole position.

Verstappen leek lange tijd af te stevenen op een derde startplaats. Maar op de valreep legde stalgenoot Daniel Ricciardo beslag op die plek, met een fenomenale ronde die vier tienden sneller was dan de 1:23,087 van Verstappen. Het was nog altijd niet genoeg om de Mercedessen te verslaan. Hamilton deed precies 1 minuut en 22 seconden over zijn snelste ronde. Hij was daarmee drie tienden sneller dan Rosberg en zes tienden sneller dan Ricciardo.

Lewis Hamilton pakte zijn eerste pole sinds Bahrein.

Hamilton pakte zijn eerste pole sinds Bahrein.

Ferrari kwam er op het Circuit de Catalunya niet aan te pas. Coureurs Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel moesten genoegen nemen met respectievelijk de vijfde en de zesde tijd. Valtteri Bottas start de race morgen als zevende, met achter zich Verstappens voormalige teamgenoot Carlos Sainz. Sergio Pérez eindigde als negende, terwijl Fernando Alonso de eerste top tien-klassering uit het Honda-tijdperk bezorgde.

Massa snel klaar

In de eerste twee kwalificatiesessies was Verstappen nog overtuigend sneller dan Ricciardo. De Nederlander moest in Q1 alleen Rosberg en Hamilton voor zich dulden, in die volgorde. Slechts zes tienden van een seconde moest Verstappen toegeven op de tijd van Rosberg. Ricciardo was twee seconde langzamer en volgde direct achter Verstappen op de vierde plaats.

Voor Felipe Massa was het na Q1 afgelopen. De Braziliaan was met de rondetijd uit zijn eerste run nog niet zeker van een plekje in het tweede kwalificatiedeel, maar kwam te laat de baan op voor een tweede run. Massa kon daardoor onverrichter zake terug naar de pits, terwijl andere coureurs zijn tijd verbeterden en hem terugdrongen naar P18. Ook voor Jolyon Palmer, Marcus Ericsson, Felipe Nasr, Pascal Wehrlein en Rio Haryanto was Q1 het eindstation.

Massa kon al na Q1 uitstappen.

Massa kon al na Q1 uitstappen.

Verstappen gaat verder

Na de eerste onderbreking ging Verstappen verder waar hij gebleven was. Hij haalde vier tienden af van zijn tijd uit Q1, en eiste met een 1:23,178 opnieuw de derde plaats op. Hamilton was een seconde sneller dan de Nederlander, Rosberg bijna vier tienden. Teamgenoot Ricciardo was op zijn beurt vier tienden langzamer dan Verstappen. Net als in Q1 kwamen de Ferrari’s niet in de buurt van de tijd van de Limburger.

Verstappens voorganger bij Red Bull Daniil Kvyat strandde in de tweede kwalificatiesessie. Hij kwam in zijn STR11 niet verder dan de dertiende tijd. Nico Hülkenberg, Jenson Button, Romain Grosjean, Kevin Magnussen en Esteban Gutiérrez moesten eveneens de strijd staken.