Met zijn veertiende poleposition van het seizoen heeft Sebastian Vettel het record van Nigel Mansell evenaart. In Brazilië krijgt hij de kans om de Brit van zich af te schudden.

Vandaag moest Vettel afrekenen met twee andere snelle Britten. McLaren vormde een serieuze bedreiging voor de doorgaans op zaterdag dominante Red Bulls. In de laatste run deed Jenson Button een verwoede poging om zijn eerste poleposition sinds Monaco 2009, en zijn eerste in dienst van McLaren, te veroveren.

Button werd echter direct gepiepeld door zijn teamgenoot Lewis Hamilton, die negen duizendsten van een seconde sneller was. Ook die tijd was echter niet bestand tegen de ultieme kwalificatiekoning van dit jaar. Vettel dook er anderhalve tiende onder.

De Ferrari’s staan zoals ze zelf hadden verwacht op de derde startrij. Fernando Alonso was twee tienden langzamer dan de nummer vier Mark Webber. Felipe Massa gaf ruim een halve seconde toe op zijn teamgenoot. De Braziliaan kan geen gebrek aan inzet worden verweten. Net als in India gooide hij zijn Ferrari alle kanten op.

Daarbij sneuvelde in Q2 een paaltje dat moest voorkomen dat coureurs de chicane zouden afsnijden. Het object kwam midden op de baan terecht, waardoor de sessie even moest worden stilgelegd. Grote gevolgen voor de startopstelling had het niet.

Michael Schumacher deed keer op keer precies voldoende om door te dringen tot de volgende sessie. Hij start morgen vanaf de achtste startplaats, net achter zijn teamgenoot Nico Rosberg. De Force India’s maken de toptien compleet.

De grootste verliezer van de dag is Williams. Pastor Maldonado hing een gridstraf van tien plaatsen boven het hoofd omdat hij aan zijn negende motor toe is, waar er acht zijn toegestaan. Doordat hij slechts de zeventiende tijd noteerde, start hij achteraan. Hij treft zijn teamgenoot Rubens Barrichello op de achterste startrij. De Braziliaan kon eveneens door motorproblemen vandaag geen tijd neerzetten. 

Bekijk hier de volledige uitslag