Sebastian Vettel heeft met enige voorsprong de poleposition voor de Grand Prix van Australië gepakt. De Red Bull-coureur was op een opdrogende baan uiteindelijk de snelste in Q3.

Het restant van de kwalificatie begon onder omstandigheden die beter waren dan gisteren, maar nog altijd verraderlijk. Om 11 uur ’s ochtends lokale tijd viel er in Melbourne weliswaar geen echte regen meer, maar het Albert Park-circuit was nog steeds behoorlijk nat.

Intermediates waren dan ook de beste keuze tijdens Q2, waarin de baan steeds droger werd, maar niet droog genoeg om al over te stappen op slicks.

Het team van McLaren bewees dat, want Sergio Pérez en Jenson Button waren de eersten om op droogweerbanden over te stappen. Terwijl Nico Rosberg, Lewis Hamilton en Mark Webber vooraan op intermediates de dienst uitmaakten, gleden en glibberen de McLaren-coureurs over de baan.

Button wisselde snel weer terug naar intermediates en wist daarop met een vierde tijd een plekje in Q3 veilig te stellen, maar Pérez betaalde wel een prijs voor de verkeerde gok en bleef steken op de vijftiende plaats.

Behalve Pérez kwamen ook Nico Hülkenberg, Adrian Sutil, Jean-Éric Vergne, Daniel Ricciardo en Valtteri Bottas de tweede schifting niet door, zodat de strijd om de plaatsen in de toptien vervolgens tussen de voltallige teams van Red Bull, Mercedes, Lotus en Ferrari ging, met Button en Force India’s Paul di Resta daar nog bij om de nummers vol te maken.

Ook in Q3 werd de baan steeds droger en sneller. De mannen vooraan hadden duidelijk geleerd van de fout van McLaren en begonnen deze heat nog op intermediates, om pas in de laatste vijf minuten op slicks over te stappen voor hun laatste vliegende rondje(s).

Terwijl de tijden naar beneden gingen en het er om begon te spannen, meldde Vettel zich voor het eerst in deze uitgespreide kwalificatie écht aan het front. De Red Bull-coureur was Q1 en Q2 zonder problemen doorgekomen, maar ook zonder echt op te vallen.

In Q3 was de titelverdediger echter weer (ouderwets) een maatje te groot voor de rest, getuige de voorsprong van vier tienden waarmee hij de poleposition uiteindelijk in de wacht sleepte. Vettels naaste rivaal om de eerste startplaats was zijn teamgenoot Mark Webber, maar de Australiër bleef voor eigen publiek – niet geholpen door ‘een momentje’ in de laatste bocht – op P2 steken.

De derde plek was er voor Lewis Hamilton, die de Ferrari’s voorbleef, waarbij Felipe Massa enigszins verrassend voor Fernando Alonso eindigde. Nico Rosberg, onder natte omstandigheden nog sneller dan Hamilton en zelfs ruim de snelste man op de baan in Q1 en Q2, sloot de kwalificatie uiteindelijk als zesde af, met het Lotus-duo en Di Resta en Button achter zich.

De uitslag van de kwalificatie is hier te zien.