Sebastian Vettel heeft de poleposition veroverd voor de Grote Prijs van Canada. Op het circuit dat is vernoemd naar Ferrari-legende Gilles Villeneuve kreeg de coureur van de Scuderia een groot deel van het publiek zodoende op de banken.

Alle fans op de tribunes en langs de baan zullen daarvoor hoe dan ook op het (al dan niet spreekwoordelijke) puntje van hun stoel hebben gezeten, want de strijd om pole was zelfs na het vallen van de vlag nog spannend. Vettel had zijn oorspronkelijke Q3-tijd immers net marginaal aangescherpt, van 1:10.776 naar 1:10.764, maar Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas en Max Verstappen waren nog onderweg.

Verstappen was ook aan een verbetering bezig, maar hoewel hij Lewis Hamilton nog naar de vierde plek terugverwees, zat een plekje op de eerste startrij er net niet in: derde. Bottas verbeterde zijn tijd niet meer, maar de aanvankelijke 1:10.857 die hij had neergezet was alsnog goed genoeg voor de tweede plek.

Voor Hamilton, vierde, was het geen foutloze sessie, hij verremde zich een paar keer bij de hairpin, zo ook tijdens zijn ultieme vliegende rondje. Ferrari’s Kimi Räikkönen ging al aan het begin van z’n laatste Q3-ronde in de fout en staakte de strijd daarop direct. Hij kwam op de vijfde plek terecht, nog één plekje voor Verstappens Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo.

De rest van de top tien werd om-en-om vol gemaakt door de Renaults en Force India’s, met Nico Hülkenberg voor Esteban Ocon en Calros Sainz voor Sergio Pérez. Buiten de top tien viel McLaren tegen, met Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne slechts veertiende en vijftiende. Romain Grosjean (Haas) was twintigste en laatste. Zijn motor gaf nog voor hij de pits uitreed de geest en hij zette dus geen tijd neer.

Voor de race van zondag is belangrijk dat de Ferrari- en Mercedes-coureurs die op de ultrasoft banden zullen starten, terwijl de Red Bull-rijders bij de start op de snellere maar ook sneller slijtende hypersofts zullen staan.