Sebastian Vettel heeft in Bahrein zijn eerste poleposition van het seizoen gepakt. De Duitse Red Bull-coureur was 0.098 seconde sneller dan de nummer twee, McLaren-coureur Lewis Hamilton.

 

Vettel was overduidelijk erg gelukkig met zijn eerste pole van het jaar, zo bleek wel uit de berichten over de boordradio: “Yes baby! I love you boys! We got it!”, jubelde Vettel, die ook nadat hij uit de auto was gestapt zichtbaar genoot van zijn poleposition.

 

De Red Bull-coureur was zoals gezegd net iets minder dan een tiende sneller dan Hamilton, die op zijn beurt weer iets meer dan een tiende te snel was voor Vettels teamgenoot Mark Webber, die een derde tijd neerzette.

 

De vierde plaats was er voor Jenson Button, vlak voor een ietwat teleurstellende Nico Rosberg, van wie vanwege zijn sterke vorm van afgelopen week en het begin van dit weekend eigenlijk werd verwacht dat hij ook in Bahrein wel mee zou doen om pole.

 

Waar Rosberg wellicht een kleine beetje tegenviel, daar was de kwalificatie van zijn teamgenoot Michael Schumacher echter een regelrechte ramp. Hij zorgde in Q1 namelijk gelijk voor een verrassing, door na het vallen van de vlag buiten de boot te vallen.

 

Schumacher had eerder in de sessie – op de hardere band – namelijk een tijd neergezet waarmee hij – ondanks dat hij volgens Mercedes last had gehad van een probleem met zijn verstelbare achtervleugel – veilig dacht te zijn, maar niets bleek minder waar: Heikki Kovalainen pakte P17 namelijk af van Schumacher, die terugzakte naar de achttiende plek en zodoende in Q1 strandde.

 

Terug in de toptien waren de posities zes tot en met tien het deel voor de verrassende Toro Rosso-rijder Daniel Ricciardo en een eveneens zeer solide Romain Grosjean in de Lotus, gevolgd door Saubers Sergio Pérez op plaats acht. De negende plek was er voor Fernando Alonso, die net als de uiteindelijke nummer tien Paul Di Resta besloot banden te sparen en geen tijd neer te zetten.

 

De plekken elf tot en met zeventien vielen ten deel aan Kimi Räikkönen, Kamui Kobayashi, Nico Hülkenberg, Felipe Massa, Bruno Senna en de al eerder genoemde Kovalainen en Schumacher. Laatstgenoemde dankt zijn plekje winst ten opzichte van zijn eigenlijke achttiende tijd aan het wegvallen van Pastor Maldonado, die vanwege een gridstraf vijf plaatsen moet inleveren.

 

Maldonado zakt door zijn gridstraf terug tot positie 22. Voor hem staan behalve alle bovengenoemde coureurs ook nog Jean-Éric Vergne, Vitaly Petrov, Pedro de la Rosa en Charles Pic op de plaatsen achttien tot en met 21. Achter Maldonado zijn het Timo Glock – voor het eerst verslagen door Pic – en Narain Karthikeyan die de laatste startij in beslag nemen.

 

De volledige startopstelling is hier te zien.