Sebastian Vettel heeft de poleposition gepakt in Valencia. De Red Bull-rijder was meer dan drie tienden te snel voor nummer twee Lewis Hamilton en de enigszins verrassende nummer drie Pastor Maldonado.

Het verschil tussen de nummer één en twee was dus meer dan drie tienden, hetgeen een opvallend grote marge is gezien het feit dat de nummers één tot en met dertien in Q2 juist nog binnen drie tienden van elkaar zaten.

Vettel wist dus echt iets bijzonders uit zijn hoge hoed te toveren, waardoor hij er voor de derde keer op rij in is geslaagd de pole te pakken in de straten van Valencia.

Achter Vettel waren het zoals gezegd Hamilton en Maldonado die het competitieve Lotus-duo van Romain Grosjean en Kimi Räikkönen – die er het hele weekend al aardig bij zitten – wisten voor te blijven. Op plaats zes vinden we vervolgens Nico Rosberg terug, met Saubers Kamui Kobayashi daar weer achter op P7.

De achtste plek was er voor Nico Hülkenberg, die samen met teamgenoot Paul di Resta – die tiende was – onderstreepte dat Force India er goed bij zit in Valencia. Tussen dit duo in staat Jenson Button. De McLaren-coureur was niet bepaald blij met zijn prestatie en zijn auto, zo liet hij gelijk na de kwalificatie al weten tegenover de camera’s van de BBC.

Net buiten de toptien staan Ferrari-rijders Fernando Alonso en Felipe Massa op de plaatsen elf en dertien, met Mercedes-coureur Michael Schumacher er tussenin.

Hoewel er bij Schumacher nog wel een lachje vanaf kon nadat hij na Q2 al klaar was, zal thuisrijder Alonso ongetwijfeld niet met een lach op zijn gezicht hebben rondgelopen, aangezien hij zijn thuispubliek vast op meer dan een elfde plaats had willen trakteren.

De top vijftien wordt compleet gemaakt door Bruno Senna en Sergio Pérez, die het onderspit dus hebben gedolven ten opzichte van hun teamgenoten Maldonado en Kobayashi, aangezien laatstgenoemden dus wel netjes in de toptien staan.

Plaats zestien is er voor Kovalainen, die wist te verrassen door niet alleen Q2 te behalen, maar ook Daniel Ricciardo te verslaan. De grootste verrassing aan de staart van het veld is echter Red Bull-coureur Mark Webber: hij bleef vanwege een DRS-mankement steken op plaats negentien en zal morgen dus alleen maar een Caterham, twee HRTs en twee Marussia’s achter zich hebben staan op de grid, al is het nog maar de vraag of Marussia’s Timo Glock – die vandaag vanwege ziekte verstek liet gaan – morgen meedoet.

De volledige startgrid voor de race van morgen is hier te zien.