Terwijl Lewis Hamilton dacht poleposition te kunnen pakken, is het toch weer Sebastian Vettel die de snelste tijd neerzet. Zijn 1:19.815 is goed genoeg voor zijn achtste pole dit seizoen.

Hamilton was in zijn laatste snelle ronde langzamer dan zijn eerste poging en zal balen dat hij opnieuw door Vettel afgetroefd is. Waar teammaat Button van de derde plek vertrekt, zal Mark Webber zich nog achter de oren krabben over wat er mis ging op de Hungaroring. De Australiër kwam niet verder dan de zesde plek.

Felipe Massa zorgde bovendien voor een verrassing door voor het eerst dit seizoen Alonso af te troeven. Op het circuit waar hij twee jaar geleden zwaargewond raakte, klokte hij de vierde tijd.

Rosberg start als zevende, voor Sutil, Schumacher en Perez. Terwijl Pérez zich wel in de toptien plaatst, moet Kobayashi genoegen nemen met de dertiende startplaats. Ook bij Williams hadden ze, op basis van de nieuwe onderdelen, op meer gehoopt dan de 15e (Barrichello) en 17e (Maldonando) startplaats.

Bij Lotus werd er met spanning uitgekeken naar de prestaties van Jarno Trulli. Na bijna het complete seizoen gezeurd te hebben over zijn stuurbekrachtiging, heeft Lotus voor Trulli een nieuw systeem gebouwd waar hij in Hongarije voor het eerst mee rijdt. Toch is Kovalainen hem opnieuw te snel af.

Toch is Trulli tevreden. “Race met deze stuurbekrachtiging is als het verschil tussen dag en nacht”, verklaarde de Italiaan tegenover de BBC. “Helaas kwam het er in de kwalificatie niet helemaal uit, maar ik kijk uit naar rest van het seizoen.”

Op de valreep plaats Maldonado zich voor Q2, waardoor Buemi naar de achttiende plaats zakt. Een strategische keuze doordat het team besluit zijn zachte banden te sparen voor de race. Door een gridpenalty zakt de Zwitser immers nog eens vijf plaatsen. De straf is het gevolg van het incident met Nick Heidfeld in Duitsland. De twee raakten elkaar bij het aanremmen voor de chicane, waarna Heidfeld op spectaculaire wijze van de baan vloog.

D’Ambrosio zal niet tevreden zijn met zijn kwalificatie. Hij moest nieuwkomer Daniel Ricciardo voor zich dulden.

Bekijk hier de volledige uitslag