Nico Rosberg heeft in São Paulo de pole position voor de Grand Prix van Brazilië veroverd. De Duitser vertrekt zondag voor de vijfde keer op rij vanaf de voorste startplaats. Max Verstappen start als negende.

Rosberg bleef op het circuit van Interlagos teamgenoot Lewis Hamilton slechts 78 honderdsten van een seconde voor. Sebastian Vettel legde namens Ferrari beslag op de derde plaats. Hij was ruim een halve seconde langzamer dan de Mercedessen. Achter de zo onderhand traditionele top drie werd Valtteri Bottas vierde.

Kimi Räikkönen werd vijfde, op de voet gevolgd door Nico Hülkenberg, die nog maar eens aantoonde dat het circuit hem goed ligt. Max Verstappen beëindigde de kwalificatie op P10, maar begint de race zondag als negende, dankzij de gridstraf van Daniel Ricciardo. Die werd achter Daniil Kvyat en Felipe Massa negende. Fernando Alonso kreeg wederom te maken met technisch malheur.

Weer pech voor Alonso

Nog voor hij een tijd neer had kunnen zetten, stond Alonso in het eerste deel van de kwalificatie alweer langs de kant van het circuit. ‘I have no power’, bevestigde hij wat iedereen al wist: de Honda-motor was er weer eens mee opgehouden. De ex-wereldkampioen keek de sessie uit op een klapstoeltje naast de baan.

Voor de Mercedes-coureurs verliep Q1 zoals gebruikelijk zonder problemen. Hamilton en Rosberg waren, in die volgorde, ruim een halve seconde sneller dan de Ferrari’s. Max Verstappen zette zijn Toro Rosso op een keurige achtste plaats, nadat hij aan het einde van de eerste run nog even vijfde had gestaan.

Ook Alonso’s teamgenoot Jenson Button kon uitstappen na de eerste kwalificatiesessie, hij werd zeventiende. Pastor Maldonado (P16), Alexander Rossi (P18) en Will Stevens (P19) vielen ook buiten de top-vijftien. Voor lokale held Felipe Massa werd het nog even spannend, toen landgenoot Felipe Nasr hem in zijn snelle ronde in de weg zat. Uiteindelijk werd Massa alsnog tiende.

Kwalificatieduel

Ook in de tweede sessie voerde Lewis Hamilton de tijdenlijst aan. Dit keer echter niet gevolgd door zijn teamgenoot, maar door Sebastian Vettel, die 25 honderdsten op hem toe moest geven. Nico Rosberg reed geen bijzonder rondje, maar werd alsnog derde.

Max Verstappen deed goede zaken in het kwalificatieduel met zijn collega Carlos Sainz. De Spanjaard kwam niet door Q2 heen, terwijl Verstappen ondanks een groot moment in zijn eerste getimede ronde wederom de achtste plaats veroverde. De Limburger stootte door naar Q3 en bracht de stand in het onderlinge duel op 9-9.

Felipe Nasr, Marcus Ericsson, Sergio Pérez en Romain Grosjean haakten net als Sainz af na het tweede gedeelte van de kwalificatie. Met name Grosjean had dat volledig aan zichzelf te danken. Hij wachtte lang voor hij het circuit op ging, maar ruïneerde zijn setje zachte Pirelli’s met een enorme spin in bocht zes. De Fransman kwam daardoor niet verder dan P15.

Banden sparen

Zoals dit jaar wel vaker gebeurde, bepaalden de Mercedes-rijders al in de eerste run in Q3 hun onderlinge volgorde op de startgrid. Rosberg zette de snelste tijd neer, en verbeterde die bij het vallen van de vlag nog eens tot 1:11,282. Net iets sneller dan Hamilton dus.

Max Verstappen besloot zijn banden wat te sparen voor de race. Hij sloeg zijn eerste run over, en reed één vliegende ronde. Die was goed genoeg voor de tiende plek (en dus de negende op de grid), anderhalve seconde achter polesitter Rosberg.