Radeloos, misschien zelfs hopeloos, zo staat Charles Leclerc na de Hongaarse Grand Prix voor de camera van Viaplay. Door strategisch geblunder van Ferrari ziet hij een zeldzame kans om op Max Verstappen in te lopen in rook opgaan, en kijkt nu zelfs tegen een nóg grotere achterstand van tachtig punten aan.

En dat is niet voor de eerste keer dit jaar het geval, lijkt Leclerc ook te beseffen. Zuchtend en steunend beaamt hij bij Viaplay dat de gedachtespinsels op de Ferrari-pitmuur voor hem ook een raadsel waren. “Ik begrijp het niet echt”, zegt hij over de beslissing om bij zijn laatste stop voor harde banden te gaan. Leclerc was daardoor kwetsbaar, werd ingehaald door Verstappen en daarna kansloos zesde.

Lees ook: Verstappen met goed gevoel op vakantie na strategische overwinning in Hongarije

“Ik dacht dat ik over de radio duidelijk genoeg was geweest dat de medium de band was om te hebben. We gingen echter voor de harde band.” Deels natuurlijk een gevolg van keuzes voor de start: de Scuderia zette Leclerc in het begin én bij zijn eerste stop op mediums. Daarna moest hij nog een andere compound eronder hangen, en door vrij vroeg een tweede stop te maken, ging Ferrari voor de harde band.

Op softs had hij het toen nog niet tot aan de streep gered, redeneerde Ferrari ongetwijfeld. Bovendien had titelrivaal Verstappen ook net een stop gemaakt. Het verschil: Verstappen was op softs begonnen, dus kon daarna twee stints op mediums doen. “Ik weet niet wat de bedoeling was, maar we moeten dit nu maar accepteren”, zegt Leclerc.

Aan zijn gezicht te zien, lijkt hij dat maar met lede ogen te doen. De Monegask was na drie races nog de gedoodverfde titelfavoriet. Tien races later is zijn kampioenschapscampagne zo goed als verloren. “We moeten het beter doen, dat staat absoluut vast”, erkent hij. Ferrari moet zich herpakken, weet hij. “Zeker, maar ja, dat hebben we al een aantal keer moeten doen dit jaar…”

Lees ook: Winnaar Verstappen geniet van Hongaarse heldenrit, inclusief 360: ‘Bijna niet te geloven’

Sainz

Net als Leclerc haalde ook teamgenoot Carlos Sainz het podium niet. Hij begon als tweede en kwam als vierde aan, nadat hij een langere tweede stint had gedaan en op het eind voor softs ging. Ook geen winnende strategie, dus. “Ik ben heel verrast, de snelheid was er de hele dag eigenlijk niet”, vertelt ook hij bij Viaplay.

“We worstelden met de voorbanden, met het tempo. We hadden vrijdag een grote marge qua race pace op de rest. Nu waren we trager. Ongeveer even snel als Mercedes, maar duidelijk minder rap dan Red Bull.” Dat komt door de temperaturen, zegt Sainz, al hielpen een paar ‘slechte pitstops’, zoals hij ze ook zelf noemt, niet. “Dat moet beter.” Maar: “De snelheid was er duidelijk niet. Red Bull was gewoon sneller.”