De gebeurtenissen rondom het wangedrag van Oranje-fans in Oostenrijk vorige week heeft ook de organisatie van de Dutch Grand Prix in Zandvoort geschokt maar men verwacht geen problemen. “We hebben een familiaire sfeer neergezet, ik vertrouw op het gezonde verstand”, aldus Jan Lammers.

Het gedrag van een groep Oranje-fans vorige week kwam ook aan de orde vandaag in Zandvoort, waar directeur Robert van Overdijk en Lammers de media bijpraatten. Op en rondom de Red Bull Ring werden vorige week vele gevallen van seksistisch en racistisch gedrag gemeld op sociale media hetgeen tot brede afkeuring leidde van de F1-gemeenschap. “Niet goed te praten, natuurlijk”, sprak Van Overdijk vandaag.

“Vorig jaar hebben we 70.000 bezoekers verwelkomd, zij hebben zich voorbeeldig gedragen”, gaat hij verder. “Onze Grand Prix is een familie-evenement, niet zo zeer een Grand Prix waar je met vrienden naar toe gaat. Dat familiaire karakter heeft vorig jaar fantastisch gewerkt. We hebben er ook van geleerd en we zullen de beveiliging en ook de DJ’s vragen de dag geleidelijker op te bouwen. We verwachten dan ook een dezelfde fantastische en veilige sfeer te creëren zoals vorig jaar.”

Lees ook: Zandvoort hoopt ‘om en nabij 1 november’ nieuws te hebben over contractverlenging

Sportief directeur Jan Lammers zei zich rot te zijn geschrokken vorige week. “Ik denk dat Zandvoort staat voor de echte Oranje-fas, maar deze Oranje-fans van vorige week zijn niet Zandvoort. Ik ben ervan overtuigd dat het maar een kleine groep was, 1 procent van het totaal. Het was beschamend gedrag waarmee ze de andere 99 procent gekwetst hebben. Ik denk dat een groot deel van die groep zich inmiddels doodschaamt.”

Voor de eigen Grand Prix in september is Lammers goed van vertrouwen. “Ik vertrouw op het gezonde verstand en dat ze zich van hun beste kant laten zien. Het verandert ook gedurende een weekend, Max Verstappen werd op de donderdag nog uitgejoeld maar dat werd ook al snel minder. Hamilton crashte op vrijdag en op zondag werd hij toegejuichd toen hij op het podium stond. Ik verwacht een voorbeeldig publiek, we zullen de rotte appels in de gaten houden. In de kroeg wordt je er bij wangedrag uitgeknikkerd, dat zal hier niet anders zijn.”

Lees ook: Formule 1 reageert op intimidatie van fans in Oostenrijk: ‘Onacceptabel’