Lando Norris had als testcoureur natuurlijk al de nodige kilometers bij McLaren achter de kiezen maar de jonge Brit heeft de afgelopen winter zijn kennis alsnog behoorlijk moeten bijspijkeren. “Er zijn zoveel verschillende situaties waarop je veel verschillende informatie moet verwerken, het is wel een overload ja”, vertelt de 19-jarige Brit.

Naast zijn werkzaamheden in de Formula 2 reed Norris al enkele vrije trainingen voor McLaren maar de overgang blijft groot. “Voor elke situatie is er veel verschillende informatie die ik moet hebben en verwerken. Of het nou een race-situatie is of in de kwalificatie. Als mijn engineer de  tactiek aanpast, moet ik weten met welke afstellingen ik mijn banden goed houd. Dat is een stap omhoog, in de F2 is de coureur gelimiteerd in wat hij kan aanpassen.”

Lees ook: Team voor team: Ferrari favoriet na eerste testweek

“Ik heb het deze winter druk gehad met het bestuderen van dit soort dingen. Ik hoop dat ik in Australië weet wat ik moet doen maar ik heb er vertrouwen in. Het team heeft me goed geholpen.” Voor zover Norris het kan vaststellen is de stemming bij McLaren wel veranderd ten op zichte van vorig jaar. De oranje bolides waren in 2018 ondanks de overstap van Honda naar Renault vaak niet vooruit te branden. Fernando Alonso vertrok, Stoffel Vandoorne werd aan de kant gezet ten faveure van Carlos Sainz en Norris zelf.

(Tekst gaat verder onder foto)

Foto: Motor Sport Images

“De sfeer is echt wel verbeterd. Uiteraard was ik vorig jaar niet dé coureur en een belangrijk onderdeel van het team zoals nu. Maar als ik naar de motivatie van de hele groep kijk, hoe er samengewerkt wordt, gaat het echt wel de goede kant op. Problemen die we hadden, worden langzaamaan gladgestreken. Het kan altijd beter maar het kost ook tijd om iedereen op één lijn te krijgen.” McLaren kende op de mysterieuze garagebrand afgelopen vrijdag na een prima week. Waar in de voorgaande jaren de headlines werden gehaald met kapotte auto’s, werden er vorige week 445 ronden gereden.

Lees ook: McLaren stelt Andreas Seidl aan als nieuwe teambaas

“De auto gaat vrij goed”, stelt Norris tevreden. “Er zijn uiteraard aspecten waar we mee worstelen. Aan het eind van de test moeten we een koers vaststellen. Waar moeten we aan werken en wat gaan we niet verder ontwikkelen. Het is echt een andere auto dan vorig jaar, er zitten heel veel nieuwe dingen op.” Ook nieuw is Norris’teamgenoot Carlos Sainz. “Ik ken hem niet zo heel goed maar we gaan goed met elkaar om. Mijn vorige teamgenoten kende ik allemaal beter, sinds het karten vaak al. Carlos lag altijd een stap voor wat betreft carrièreverloop en leeftijd. Ik kan nog wel veel van hem leren.”