Niki Lauda, de bestuursvoorzitter van het Formule 1 team van Mercedes, heeft benadrukt dat teambaas Ross Brawn ongeacht de uitkomst van de rechtszaak omtrent ’testgate’ niet geslachtofferd zal worden.

Het Internationaal Tribunaal van de FIA is donderdagochtend in Parijs de zitting begonnen die moet bepalen of Mercedes en Pirelli zich schuldig hebben gemaakt aan het breken van het testverbod en schenden van de sporting regulations, door de driedaagse bandentest die ze na de Grand Prix van Spanje op het Circuit de Catalunya hebben afgewerkt.

Teambaas Ross Brawn heeft de verantwoordelijkheid voor de test op zich genomen en is het enige bestuurslid van Mercedes dat tijdens het tribunaal aanwezig is, aangezien de andere Mercedes F1-kopstukken Niki Lauda en Toto Wolff verstek hebben laten gaan.

Nog voordat het tribunaal begonnen was verklaarde Lauda echter al dat Brawn – over wiens positie al langere tijd gespeculeerd wordt – desondanks niet voor zijn baan hoeft te vrezen: “Ross is niet in Parijs om geslachtoffer te worden”, sprak Lauda eerder tegenover de Duitse pers. “Dat soort praktijken stroken namelijk niet met mijn karakter.”

Dat Lauda er zelf niet bij is heeft volgens de Oostenrijker verder geen bijzondere achterliggende gedachte. “Ross heeft mij heus niet nodig om zijn handje vast te houden”, luidde Lauda’s simpele verklaring voor zijn afwezigheid.

Tribunaal
Het Tribunaal is nu in sessie en Mercedes, Pirelli en de FIA krijgen allemaal de kans hun zegje te doen en zich daarna nog een keer te verdedigen. Of er vandaag direct een uitspraak volgt, is echter niet zeker. Zodra er meer nieuws bekend is over de zaak, berichten wij daar uiteraard direct over.