*

Mercedes in opspraak na geheime bandentest

Mischa Bijenhof

Mischa Bijenhof

26 mei 2013 10:59

Mercedes in opspraak na geheime bandentest
Racepictures

Mercedes heeft zich de woede van zijn concurrenten op de hals gehaald nu blijkt dat het team middels een maas in het reglement drie dagen heeft getest op het circuit van Barcelona.

In Monaco werd duidelijk dat Mercedes na afloop van de Grand Prix van Spanje bijna duizend kilometer heeft getest op het Cicuit de Catalunya, meldt Autosport.com. Dat staat gelijk aan ongeveer drie Grand Prix-afstanden.

Hoewel testen tijdens het seizoen streng verboden is, maakte Mercedes gebruik van een regel die bedoeld is voor bandenfabrikant Pirelli. De monopolist heeft toestemming om in geval van ‘bijzondere omstandigheden’ een team te vragen om tijdens het seizoen een extra test te doen. Door het slechte weer in Spanje heeft Mercedes drie dagen gereden.

Pirelli heeft weliswaar zelf een testteam waarmee het onbeperkt kilometers mag maken, maar omdat de bandenfabrikant geen contemporaine auto mag gebruiken, is het aangewezen op een Renault R30 uit 2010. In speciale gevallen kan een team Pirelli te hulp schieten, maar het lijkt er nu dus op dat Mercedes die regel voor eigen gewin heeft toegepast. Het team heeft al het hele seizoen grote problemen met zijn banden.

Volgens Autosport.com is het voorval door verschillende teams aangekaart bij de FIA.