Hoewel hij het net als teambaas Toto Wolff nog te vroeg vindt om Mercedes als favoriet te bestempelen, kan Mercedes-bestuursvoorzitter Niki Lauda niet ontkennen dat het team voorlopig op voorsprong staat.

“De test in Jerez was in essentie een motortest, want ieder team kwam er in de eerste plaats om de nieuwe V6-motoren voor het eerst uit te proberen”, begint Lauda in gesprek met de Oostenrijkse krant Österreich.

“Dat wij er in zijn geslaagd tijdens die test drie en een halve Grand Prix-afstand te rijden, stemt me dan ook zeer tevreden”, vervolgt hij. “Het lijkt er daardoor op dat wij op het moment op voorsprong staan”, verklaart de oud-coureur, die zich echter nog niet rijk rekent: “Want die situatie kan zich net zo snel weer veranderen”, weet hij.

Lauda weerlegt verder de kritiek van Bernie Ecclestone, de commerciële uitbater van de sport die de nieuwe V6-motoren vooralsnog niks vindt vanwege de betrouwbaarheidsproblemen en het ‘stillere geluid’. “Ik heb geen idee wat Bernie met dat soort uitspraken hoopt te bereiken”, zegt Lauda. “Deze regels zijn vijf jaar geleden unaniem aangenomen en de motoren zijn een stuk moderner en klinken prima.”