Niki Lauda heeft nog maar eens verduidelijkt dat hij niets te maken had met het vertrek van Norbert Haug bij Mercedes. “Het kwam voor mij namelijk ook als een verrassing.”

Lauda is sinds eind september in dienst getreden als bestuurslid van het Formule 1-team van Mercedes. Dit omdat de Oostenrijkse oud-wereldkampioen had geholpen Lewis Hamilton naar het team te halen en omdat hij Mercedes had bijgestaand tijdens de onderhandelingen over het nieuwe – maar nog altijd niet officieel van kracht zijnde – Concorde Verdrag met Bernie Ecclestone.

Wat voor invloed de komst van Lauda zou hebben op andere Mercedes-kopstukken zoals Haug, was niet bekend, maar vorige week kondigde Haug prompt aan zijn functie als motorsportchef neer te leggen.

Haug zelf benadrukte daarbij dat zijn vertrek ingegeven was door het uitblijven van de gewenste resultaten en verklaarde dat de komst van Lauda er niets mee te maken had, en ook Lauda beklemtoont nu nog maar eens dat het één niet met het ander te maken heeft.

“Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik er echt niets mee te maken had”, zegt Lauda tegen de Oostenrijkse TV-zender ORF. “Norberts vertrek kwam voor mij namelijk ook als een verrassing.”

“Ik zat afgelopen dinsdag voor de eerste keer een vergadering van de bestuursraad van het team voor en Norbert was daar gewoon bij aanwezig”, vertelt Lauda. “Aan het eind van de vergadering liet Norbert vervolgens weten zijn verantwoordelijkheid te nemen voor de slechte prestaties van het seizoenseinde en zodoende terug te treden, hetgeen als een behoorlijke schok kwam.”

Of Mercedes daarvoor of daarna nog een poging heeft gedaan Haug te behouden, weet Lauda niet. “Geen idee. Dergelijke beslissingen zijn uiteraard aan Mercedes, maar ik ga er vanuit dat ze geprobeerd hebben hem van gedachten te veranderen.”

“Ik kwam Norbert vervolgens nog tijdens het kerstfeestje op de fabriek in Engeland tegen, waar hij afscheid nam van het personeel aldaar, en hij maakte daarbij op mij de indruk dat hij gelukkig is met zijn beslissing en zichzelf en dat hij nu wat anders wil gaan doen.”