Mercedes-baas Toto Wolff zei het maandag al, regerend wereldkampioen Lewis Hamilton is in de beste vorm ooit. En de Brit bevestigt: “Ik voel me geweldig, ik ben nog nooit zo fit geweest.” Hij is dan ook vol vertrouwen en laat zich niet afleiden door bijvoorbeeld de snelle rondetijden van de Ferrari. 

Hamilton is gespierder, zwaarder. De gewichtsregels zijn veranderd dit jaar, coureurs die lichter zijn dan 80 kilogram krijgen gewicht bijgeplaatst. Oneindig lijnen om een gewichtsvoordeel te creëren heeft dus geen zin meer. En de Brit heeft het zich laten smaken, qua eten maar ook qua training. “Ik kan nu meer gewichten optillen. Het is wel beter nu, in de afgelopen 12 jaar was dat anders. Het is niet altijd leuk om maaltijden te moeten overslaan. Het is goed voor de coureurs, het is makkelijker om in goede vorm steken. Je kan meer eten, een zak chips mag nu op zijn tijd dus ik ben er blij mee.”

Lees ook: Toto Wolff waarschuwt: ‘Hamilton is in superstaat, fitter dan ooit’

Peilingen zijn palingen, zegt men in de politiek (als de peiling niet in zijn voordeel is) en dat geldt ook voor de wintertest. Al twee dagen lang is Ferrari ruim sneller en legt het de meeste ronden af. “Ik maak me niet druk, ik focus me op mijn eigen taak. Er zijn verschillende hoeveelheden benzine, ik draai al een tijdje mee in deze wereld dus ik weet hoe het gaat in de eerste week. Het is niet het moment om naar anderen te kijken. Volgende week weten we meer, al is het dan ook nog niet zeker hoe accuraat het is. Ferrari ziet er sterk uit, ze rijden veel rondjes. Ze zijn misschien wel sterker dan vorig jaar, ze waren de afgelopen jaren altijd goed in deze periode.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Hamilton wil duidelijk alleen over zijn eigen auto oordelen, het is een proces zo legt hij uit. Het is te vroeg om na de eerste kennismaking je conclusies te trekken. “Je neemt alles met een korreltje zout, de auto is nooit de auto waar je uiteindelijk mee zal racen. Hij is niet in balans, hij is niet blij. Je moet op zoek naar de sweet spot, de happy place van de auto. Hij voelt niet veel anders dan vorig jaar, misschien een beetje minder downforce. Maar is nog gissen.”

Lees ook: Testdag 2: Ferrari snel, schade voor Gasly

Geschiedenis schrijven, dat is het lot van Mercedes en Lewis Hamilton. Ook dit jaar weer, de Zilverpijlen willen hun zesde wereldtitel en constructeurstitel op rij winnen. Dat zou een unicum zijn, maar de woorden ‘zesde titel’ wil Hamilton niet horen binnen zijn team. “Wij praten niet over de zesde titel, dat laat ik niet toe. We zijn hier niet om op dat nummer te focussen. Het is nog nooit eerder gedaan, we zijn altijd gedreven om iets nieuws en baanbrekends te doen. Maar we zijn ons bewust van het vele werk dat er voor nodig is. We zeggen niet: ‘Oh we gaan even voor die zesde’. Ik ben er niet mee bezig, het is een nieuw seizoen. We gaan er voor alsof het het eerste is.”