Het afgelopen seizoen was voor Lotus geen pretje: de renstal kwam niet verder dan de achtste plaats in de eindrangschikking. Met de nieuwe Mercedes-motoren ziet alles er volgend jaar echter anders uit, denkt het team. Williams wordt in 2015 het grote doelwit.

“Ik denk dat we een enorme sprong voorwaarts kunnen maken”, zegt technisch directeur Nick Chester tegen Autosport. “We weten waar het dit jaar aerodynamisch aan schortte, en als je dat combineert met de kracht van de Mercedes-krachtbron, kan het niet anders dan dat het volgend seizoen veel beter gaat.”

Daarom is Williams een realistisch ijkpunt, vindt Chester. Dat team ging Lotus een jaar vooraf met de overstap van Renault naar Mercedes, en plukte daar dit jaar de vruchten van. Dikwijls waren de Williams’ de enige auto’s die de dominante Mercedessen konden bedreigen. “Williams zal ook niet stil zitten en het wordt moeilijk, maar we gaan ons best doen om ze te pakken”, zweert een strijdlustige Chester.

De technisch directeur is niet alleen in zijn sas met de kracht van de Mercedes-power unit. Ook de manier waarop de motor ruimtelijk gezien is ontworpen, biedt grote voordelen. Chester: “De Mercedes ziet er heel anders uit dan de Renault, en daardoor kunnen we de koelsystemen achterin de auto effectiever inbouwen. Daar profiteert de hele achterzijde van de auto van.”

Al met al heeft Chester er dus alle vertrouwen in dat het dramatisch verlopen 2014 – waarin de Lotus-bolides slechts drie keer de top tien haalden – een éénmalige uitschieter zal blijken te zijn. “We hebben veel goede mensen rondlopen. Ik weet zeker dat we er volgend jaar weer staan.”