Na een dramatisch 2013 kwam Williams sterk terug in 2014. Het team deed dat mede dankzij de overstap van Renault naar Mercedes-motoren. Lotus, dat een vreselijk 2014 doormaakte, maakt voor 2015 dezelfde switch en hoopt mede daardoor het voorbeeld van Williams te kunnen volgen.

“Wij hopen komend seizoen hetzelfde te kunnen doen dat Williams afgelopen jaar heeft gedaan”, verkondigt Lotus-kopstuk Alan Permane in interview met Formule 1-verslaggever Adam Cooper, waarbij Permane beklemtoont te weten dat de sterke comeback van Williams niet alleen aan de Mercedes-motor te danken was: “Ze hadden ook een heel degelijk chassis, dus het is aan ons om ervoor te zorgen dat wij dat ook hebben”, beseft hij.

De Lotus van 2014, de E22, was een grote mislukking, maar Permane is er zeker van dat Lotus haar lesje heeft geleerd en dat de E23 een stuk beter zal zijn: “Ons ontwerp voor 2015 ziet er prima uit, dus hopelijk lukt het ons ook daadwerkelijk om beter te presteren.”

Wat volgens de Engelsman zal helpen, is dat Lotus inmiddels beter weet hoe het een auto om de in 2014 geïntroduceerde V6-turbomotoren moet ontwerpen en ontwikkelen. “Het zal met de Mercedes-motor allemaal wel weer net wat anders zijn dan met de Renault-krachtbron van 2014, maar we hebben inmiddels een jaar ervaring met de V6-motoren en weten een stuk beter wat we kunnen verwachten.”

Gevraagd door Cooper of het niet zo is dat de wederopstanding van Williams ook aan de komst van nieuw personeel te danken was, terwijl Lotus voor zover bekend geen nieuwe mensen heeft aangetrokken, antwoordt Permane dat dit volgens hem geen rol speelt. “Dat is iets dat beide kanten op werkt. Williams zat jaren in een dal en dan pakken veranderingen uiteraard goed uit, maar continuïteit kan ook zeer waardevol zijn.”

“Wij hadden in 2013 immers nog een geweldige auto en seizoen, en dat is iets waar je dan logischerwijs met dezelfde mensen op wil voortborduren, terwijl Red Bull ook jarenlang met hetzelfde technische team de titels aaneen heeft geregen. Ik geloof er dan ook niet in dat je puur dingen moet veranderen om het veranderen”, aldus Permane, die onlangs nog wel verklaarde dat het verlies van technisch personeel Lotus pijn heeft gedaan in 2014.