Het team van Lotus zou overwegen per 2015 van motorleverancier te wisselen en om uiteenlopende redenen de overstap van Renault naar Mercedes willen maken.

Dat meldt Formule 1-journalist Adam Cooper op zijn blog, waarbij hij zich baseert op ‘hooggeplaatste bronnen’. Volgens Cooper heeft Lotus weliswaar een doorlopende overeenkomst met Renault, maar is de relatie tussen de twee verstoord geraakt.

Renault zou niet gelukkig zijn over het vermeende te laat betalen van rekeningen door Lotus gedurende de afgelopen seizoenen, terwijl Lotus op haar beurt ontevreden zou zijn over de gebrekkige betrouwbaarheid en perfomance van Renaults V6-krachtbron.

Lotus zou nu dan ook overwegen in zee te gaan met Mercedes, dat volgend jaar McLaren als klant verliest, aangezien dat team met Honda gaat samenwerken. Mercedes heeft daardoor een plekje vrij in haar klantenprogramma.

Wel zitten er enkele haken en ogen aan een samenwerking tussen Lotus en Mercedes, bericht Cooper. Zo zou Mercedes ‘financiële garanties’ willen van de renstal, terwijl tevens gekeken moet worden of Lotus en Mercedes ‘marketingtechnisch’ bij elkaar passen.

Als het team uit Enstone na afloop van het huidige seizoen inderdaad breekt met Renault, komt er een einde aan een samenwerking die al sinds 1995 loopt, toen de formatie nog als Benetton door het leven ging.

De renstal werd vlak voor het begin van seizoen 2001 zelfs overgenomen door Renault, waarna het met ingang van 2002 het Renault fabrieksteam werd, totdat dat in de winter van 2009 en 2010 werd overgenomen door de huidige eigenaar Genii Capital.

Genii doopte de renstal in 2011 om tot Lotus, maar de formatie is al sinds de Benetton dagen in Enstone gevestigd en opereert nog altijd vanuit dezelfde fabriek, waardoor het ook geregeld als ‘Team Enstone’ wordt aangeduid.