Als Robert Kubica in 2019 een racezitje wil hebben, bij Williams of elders, moet hij dat verdienen. Dat is de boodschap van Williams’ technisch directeur Paddy Lowe.

Paddy Lowe, technisch directeur en aandeelhouder van Williams.

Kubica leek lange tijd de grote favoriet om in 2018 naast Lance Stroll bij Williams te rijden, maar verloor de strijd om het vrije stoeltje bij het team uit Grove uiteindelijk van Sergej Sirotkin. Kubica is wel aangesteld als test- en reserverijder van Williams, een rol waarin het uiteindelijk aan de Pool zelf is om een 2019-zitje te verdienen, zo stelt technisch directeur Lowe tegenover Autosport.

Gevraagd door die publicatie wat Kubica uiteindelijk te kort kwam om het Williams-zitje te bemachtigen, antwoordt Lowe namelijk dat het ‘niet altijd gaat om wat iemand schort’. “Het is een competitieve markt. De strijd om de zitjes is fel en er zijn veel, veel meer getalenteerde coureurs dan dat er zitjes beschikbaar zijn”, stelt Lowe.

“Robert moet het recht op een zitje – ongeacht welke zitjes in 2019 beschikbaar zijn – dus verdienen”, zegt Lowe, volgens wie Kubica het ‘ook niet anders zou willen hebben’.

Kubica kwam voor Williams in actie tijdens de Abu Dhabi-test.

Volgens Lowe verdient Kubica hoe dan ook al krediet voor hoe hij is teruggekomen nadat hij begin 2011 ernstig gewond raakte bij een rallyongeluk en hoe hij nu serieus werk maakt van een comeback. “Dat vereist enorm veel commitment en lef.” Lowe omschrijft Kubica’s terugweg als ‘een reis’: “En hij kan die reis volgend jaar met ons vervolgen als test- en reserverijder.”

Kubica zal in die rol een ‘substantiële bijdrage’ leveren, met deelname aan de wintertests, tests tijdens het seizoen, vrije trainingen en flink wat werk in de simulator. “Robert wordt echt onderdeel van ons technische team. Hij zal niet gewoon iemand zijn die op de reservebank zit te wachten. We geven hem tijd in de auto en hij zal helpen die verder te ontwikkelen.”

Mocht Sirotkin of Stroll in 2018 door omstandigheden niet kunnen rijden, dan twijfelt Lowe er echter niet aan dat Kubica er klaar voor is als invaller in te stappen. “We zijn er zeker van dat hij het prima zou doen. Als we niet zouden denken dat hij weer kan racen – en goed en competitief ook – zouden we hem niet als reserve hebben vastgelegd.”