Williams heeft bevestigd dat Robert Kubica in 2018 ontwikkelings- en reservecoureur wordt voor het team. De Pool liep een racezitje bij Williams mis.

Het racezitje is namelijk naar de Rus Sergej Sirotkin gegaan, zo heeft Williams dinsdagmiddag bevestigd. Voor Kubica, 33, rest dus een rol als ontwikkelings- en reserverijder.

Kubica gaat, zo meldt Williams, meedoen aan de wintertest in Barcelona, de tussentijdse test(s) gedurende het seizoen en zal daarnaast ook tijdens een aantal raceweekends in vrijdagtrainingen rijden.

“Ik ben er heel blij mee dat Robert zijn reis in de Formule 1 zo kan vervolgen”, zegt adjunct-teambaas Claire Williams, doelend op hoe Kubica aan een comeback werkt na in 2011 zwaargewond te zijn geraakt bij een rallyongeluk.

Kubica testte in Abu Dhabi voor Williams, maar het team heeft het racezitje uiteindelijk aan Sirotkin gegeven.

“Het doet me natuurlijk genoegen terug te zijn in de Formule 1”, reageert Kubica. “Ik ga proberen zoveel mogelijk te helpen bij de ontwikkeling van de Williams FW41.”

“De auto wordt zowel op de baan als in de simulator heel snel ontwikkeld. Door de testrestricties, is de simulator belangrijker dan ooit”, weet Kubica, die als reserve bij alle, of bijna alle, races zal zijn. “Ik ben Williams dankbaar voor de kansen die ze me al hebben gegeven en het vertrouwen dat ze ook nu weer in me hebben.” Weer racen in de Formule 1 blijft uiteindelijk Kubica’s doel, en hij ziet dit als ‘een belangrijke stap’ in die richting.

Williams’ technisch directeur Paddy Lowe noemt Kubica een legende, terwijl Claire Williams zijn ‘drive om terug te keren’ prijst. Lowe: “Robert is een geweldige aanwinst voor het team.”