Na lang wachten is het laatste plekje op de grid eindelijk vergeven: Williams heeft bevestigd dat de Rus Sergej Sirotkin in 2018 voor het team rijdt.

“Zeggen dat ik blij ben om voor zo’n beroemd team als Williams te mogen rijden, is een understatement”, verklaart een gelukkige Sirotkin (22). “Het heeft enorm veel werk gekost om te komen waar ik nu ben en ik ben iedereen die daaraan heeft bijgedragen zeer dankbaar.”

Voor Sirotkin voelt het als een droom dat hij een Formule 1-zitje heeft weten te verkrijgen, vertelt hij. “Het team kan er daarom ook op rekenen dat ik mijn uiterste best zal doen.” Sirotkin heeft al indruk gemaakt op Williams door zijn optreden in de Abu Dhabi-test voor het team.

De Pool Robert Kubica kwam ook in actie tijdens die test, na afloop van het seizoen. Kubica leek lange tijd de belangrijkste gegadigde voor het Williams-zitje naast Lance Stroll, maar na de test sloeg de balans door naar Sirotkin, die eind 2017 zodoende op pole kwam te staan voor het plekje bij het team uit Grove.

Sirotkin maakte tijdens zijn test met Williams indruk op het team.

‘Spannend duo’
Namens Williams laat adjunct-teambaas Claire Williams weten dat de keuze voor Sirotkin ‘na een uitvoerig evalutieproces’ is gemaakt. “Ik ben er heel blij mee onze rijdersbezetting voor 2018 eindelijk rond te hebben. Ik ben er zeker van dat Lance en Sergej de best mogelijke resultaten zullen behalen voor ons team. Williams heeft een traditie van jong talent ontwikkelen en Sergej past daar perfect in.”

Volgens technisch directeur en aandeelhouder Paddy Lowe heeft Sirotkin indruk gemaakt met ‘zijn pace, talent, feedback en werklust, zowel in Abu Dhabi als op de fabriek in Grove’. Lowe noemt de rijdersbezetting zodoende ‘erg spannend’, met Williams dat naast Sirotkin volgens hem in Stroll een coureur heeft die knap heeft gepresteerd in zijn rookiejaar 2017.

Sirotkin
Sirotkin werd in 2015 en 2016 derde in de GP2 (nu Formule 2) en finishte in 2014 als vijfde in de Formule Renault 3.5. De coureur uit Moskou was de afgelopen twee jaar tevens actief als testrijder voor het Formule 1-team van Renault. In 2014 testte hij voor Sauber.

Sirotkin stond al enige tijd op pole voor het Williams-zitje.