Geen top-6 coureur bij de persconferentie vanmiddag en dus moest de FIA iets anders bedenken om het traditionele samenzijn op de donderdag interessant te maken. In al zijn wijsheid besloot het om Haas-coureurs Kevin Magnussen en Romain Grosjean naast elkaar te zetten. Want ja, die clashten een paar keer dit seizoen op de baan en moest wel vuurwerk opleveren. Wat volgde was een soort openlijke relatietherapie. 

Waarom gebeurt dit steeds? 
Magnussen (KM): “Dat weet ik niet, het is nu een paar keer gebeurd. Op Silverstone had het alleen echte consequenties, we kregen allebei een lekke band. Dat was heel ongelukkig, het was maar minimaal contact. We hadden echt geen slechte intenties op dat moment maar we raakten elkaar wel. Als je dan later auto’s ziet wheelbangen zonder consequenties, botte pech voor ons.”

Grosjean (RG): “Ik denk dat we van elkaar houden, we geven zo nu en dan een kusje op de baan. Geintje natuurlijk, maar mensen denken nu dat we elkaar niet mogen. Dat is niet terecht, we bellen elkaar wekelijks om te bespreken hoe we beter kunnen worden. Ook als team. We rijden nu eenmaal in dezelfde auto, we komen elkaar vaker tegen dan als één van ons in een Mercedes zou rijden. Er zijn dingen die beter kunnen, sommige momenten waren niet gelukkig maar we doen ons uiterste best voor het team. Onze relatie is goed, ik mag Kevin in ieder geval. En volgens mij andersom ook, toch? Zeg alsjeblieft ja!”

KM: Ja, hoor. In het heetst van de strijd geven we elkaar op de radio de schuld. Maar we komen ook tussen de races door bij elkaar om het op te lossen. Op die incidenten na hebben we een prima relatie. Romain is een coole gast, het wordt allemaal een beetje uit zijn verband gehaald. Ik weet dat jullie media van een conflict houden maar zo zit het echt niet.”

Lees ook: Steiner loopt leeg na rampweekend Haas: ‘Acties Magnussen en Grosjean onacceptabel’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het laatste gevalletje in Hockenheim bleef zonder verstrekkende gevolgen. Foto: Motorsport Images

Wat vinden jullie ervan dat er vanuit het team regels worden opgelegd voor onderlinge gevechten?

RG: Alles wat we doen, is in dienst van het team. Daar doen we ons best voor. Als dit de oplossing voor nu is, waarom niet? Het is nou ook weer niet zo dat we hier om een kampioenschap vechten, ofzo. Het maakt mij echt geen bal uit of 14e of 16e wordt.

KM: Het maakt niet uit wat wij denken, we moeten respecteren wat er nodig is voor het team. Ik begrijp de gedachte wel. We hebben een slechte ervaring gehad in Silverstone en dat willen ze nu vermijden.

Het lijkt er op dat jullie elkaar snel de schuld geven in dergelijkse situaties, in Duitsland ook weer.
KM:
“Dat gebeurt in the heat of the moment, dan vind je altijd dat je gelijkt hebt. Als je het achteraf nog even goed bekijkt, is er schuld voor beide partijen. Het is een issue voor de buitenwereld geworden toen we die lekke banden kregen in Silverstone. Nogmaals, alles voor het team nu. Er zijn nu regels, die gaan we volgen.”

RG: Op het voetbalveld zijn er ook geen microfoons, daar zeggen teamgenoten ook weleens dingen tegen elkaar in stressmomenten. Maar bij ons wordt alles uitgezonden. En als je 300 kilometer per uur rijdt, ga je niet beleefd vragen: ‘Zou je alsjeblieft, als het je uitkomt, die plek willen teruggeven? Alsjeblieft?’. Dan zeg je: ‘F$%* off, geef me die positie terug!'” Om er met een brede grijns aan toe te voegen: “Maar het is nog steeds Kevins schuld!”

De twee besloten de sessie met een gezamenlijke verklaring dat de twee niet bang zijn om hun stoeltje tijdens het seizoen te verliezen. Iets waarvan Steiner ook zegt niet te ambiëren. “Het zou ‘meer vragen dan antwoorden’ opleveren.”

Lees ook: Steiner ziet veranderen van coureurs niet zitten: ‘Zou een wanhopige zet zijn’