‘Hier hadden we niet op gerekend’, moet McLaren-coureur Kevin Magnussen erkennen na het in de wacht slepen van de vierde startplaats, waar de elfde plek van teamgenoot Jenson Button schril bij afsteekt.

‘Loon naar werken voor het hele team’, dat is de vierde startplek volgens racing director Eric Boullier, die ten overstaan van Sky Sports F1 verder een pluim uitdeelt aan Magnussen: “Hij heeft het heel goed gedaan.”

Diezelfde Magnussen is zelf enigszins verbaasd. “Hier hadden we vooraf niet op gerekend”, geeft de jonge Deen, die zijn beste kwalificatieresultaat uit zijn nog korte Formule 1-loopbaan heef geëvenaard, toe tegenover de camera’s van de Britse TV-zender.

Vanaf P4 heeft Magnussen zich ten doel gesteld ‘minstens bij de eerste zes te finishen’. “Een plekje op het podium is namelijk buiten bereik en het wordt daarnaast lastig de Red Bulls achter ons te houden, maar met zo’n goede uitgangspositie als dit kan er wel van alles gebeuren”, zo sluit hij een klinkend resultaat toch ook weer niet helemaal uit.

Magnussen bedankt zijn team verder nog voor het harde werk van de laatste maanden, want de nieuwe updates hebben volgens hem zeker geholpen, ondanks dat de MP4-29 door het verwijderen van FRIC volgens de jongeling lastiger is om af te stellen.

Dat laatste is volgens de rookie ook de reden dat zijn ervaren teamgenoot Jenson Button het zwaar had achter het stuur van de auto en aan het eind van een probleemrijke sessie op de elfde plek bleef steken na het struikelen over de drempel van Q2 naar Q3.

Terwijl Magnussen het voor zijn oudere teammakker opneemt, staat Button zelf er niet te lang bij stil: “Ik heb Q3 niet gehaald en dat is wat beklijft. Het klopt echter dat ik door balansproblemen totaal geen grip wist te vinden.”

Button, de wereldkampioen van 2009, wijst daarbij op zijn beurt niet specifiek naar het verdwijnen van FRIC als oorzaak. “Ik weet niet hoeveel dat er mee te maken heeft, want ik worstel hier al het hele weekend met allerhande problemen”, aldus de Brit.