Raymond Vermeulen, de manager van Max Verstappen, heeft bevestigd dat de Nederlander ‘een prestatieclausule’ in zijn contract met Red Bull heeft staan. Maar, benadrukt Vermeulen, dat betekent niet automatisch dat Verstappen volgend jaar in een andere auto zit. “Het gaat ons niet alleen om volgend jaar, maar ook om de jaren daarna.”

Door: André Venema, Sjaak Willems & Daan de Geus

Uitgerekend op het thuiscircuit van Red Bull gaat het vrijdag veelal over de vraag of Max Verstappen volgend jaar nog de thuiskleuren zal verdedigen. Het balletje kwam aan het rollen met een artikel in de Spaanse krant Marca. Eerst volgde nog een ontkenning, daarna kwam toch de bevestiging: eerst van Red Bull-kopstuk Helmut Marko, vervolgens van Verstappens manager Raymond Vermeulen.

“We bevestigen dat er een prestatieclausule in het contract zit”, aldus Vermeulen tegenover FORMULE 1. “Maar we doen geen verdere uitspraken over de inhoud daarvan”, zo maakt hij duidelijk. “Red Bull en Verstappen weten exact wat de afspraken inhouden.”

Verstappen en Vermeulen. Foto: Red Bull.

“Wij willen met Red Bull wereldkampioen worden”, zo geeft Vermeulen aan waar momenteel de focus op ligt. “Wij zijn in 2015 met Red Bull begonnen met het plan om de jongste wereldkampioen ooit te worden. En dat programma willen we blijven volgen.”

In andere woorden: dát er een prestatieclausule bestaat betekent – los van wat daar in staat – nog niet dat daar indien mogelijk gebruik van wordt gemaakt. “Het gaat ons niet alleen om volgend jaar, maar ook om de jaren daarna”, benadrukt de manager. “Wat gaat er met Red Bull gebeuren en wat gaat er met Honda gebeuren? Alle elementen zijn van belang.”

Wat dat laatste betreft, zijn Verstappen en de zijnen ‘overal van op de hoogte’, vertelt Vermeulen. “We weten wat er op stapel staat bij Red Bull.” De bottom line: “We voelen ons heel erg op ons gemak bij Red Bull, maar we willen wel winnen.”

Marko over prestatieclausule
Over een prestatieclausule van Verstappen is eerder dit jaar al gespeculeerd. Helmut Marko was, tegenover Auto, Motor und Sport, de eerste die bevestigde dat er daadwerkelijk een dergelijke clausule in Verstappens contract staat. Ook Marko heeft niks losgelaten over de voorwaarden; wél liet Marko zich ontvallen dat er voor een bepaald punt in de nabije toekomst – een rekbaar begrip – gebruik van moet worden gemaakt.

Foto: Red Bull.