De verregende vrijdag in Suzuka heeft Manor weinig aanknopingspunten gegeven voor de rest van het raceweekend. In VT1 reden Will Stevens en Alexander Rossi geen tijd, in VT2 eindigden ze ruim achteraan.

Stevens en Rossi zetten in de eerste training geen tijden neer. In de tweede training was Stevens vervolgens achttiende en Rossi negentiende en de laatste geklasseerde coureur. Hoewel de Manor-coureurs doorgaans sowieso achteraan staan, gingen ze in VT2 duidelijk niet voluit: Stevens achterstand bedroeg 9.7 seconden, die van Rossi meer dan elf. “Er viel weinig te winnen in deze verraderlijke omstandigheden”, legt teambaas John Booth uit.

Waar Manor haar beide coureurs een week geleden in Singapore nog zag crashen in de vrije trainingen, daar bleef het tweetal nu in ieder geval uit de problemen. Volgens Booth ging het er alleen maar om ‘de coureurs op de drogere momenten wat aan de auto te laten wennen’. Opvallend genoeg laat Booth daarbij optekenen dat hij ‘wisselend weer’ verwacht voor de rest van het weekend, terwijl veel andere teams niet op verdere regen rekenen.

Voor Will Stevens valt er naar eigen zeggen verder ‘weinig te zeggen’. “Het was erg frustrerend dat het weer de boel zo verstoorde. Ik heb maar negen rondjes kunnen rijden, dus we hebben weinig data verzameld en ook niet veel aan de afstelling kunnen werken.”

De jarige Alexander Rossi, die vandaag 24 is geworden, vindt het ook jammer dat hij geen volwaardig testprogramma heeft kunnen afwerken: “Maar dat geldt voor iedereen”, weet hij. “Hopelijk breekt de zon de rest van het weekend wat vaker door”, aldus de Amerikaan.