Het Formule 1-seizoen is nog niet voorbij en nog niet beslist, dus er is ook nog niks verloren voor Ferrari. Dat stelt Ferrari-president Sergio Marchionne.

De titelaspiraties van Ferrari en kopman Sebastian Vettel kregen de afgelopen drie races een flinke knauw. In Singapore betekende een startcrash met Max Verstappen en zijn eigen teamgenoot Kimi Räikkönen een nulscore voor Vettel, die daarna in Maleisië door motorpech in de kwalificatie achteraan moest beginnen en vierde werd in de race. In Japan moest hij al na vier ronden opgeven, wederom door motorpech.

Vettels achterstand op Mercedes-coureur Lewis Hamilton is zodoende opgelopen tot 59 punten, met nog vier races te gaan. Geen beste cijfers, maar Marchionne wil van geen opgeven weten. “Dit seizoen is niet verloren, alles ligt nog open”, zegt hij tegen de Italiaanse TV-zender Class CNBC. Van pech wil de Ferrari-preses echter niets weten. “Daar geloof ik niet in.”

“Het belangrijkste is dat we het vertrouwen dat ons zover heeft gebracht, nu niet verliezen”, vervolgt Marchionne. “Ik ben erg trots op wat dit team heeft gedaan en heb er enorm veel vertrouwen in dat we het gat naar Mercedes de komende vier races grotendeels zullen dichten.” Dat vertrouwen heeft een reden: “Want zonder arrogant te willen zijn, denk ik dat onze auto net zo goed – of zelfs beter – dan de Mercedes is.”

“Als we de laatste drie races geen problemen hadden gehad, zouden we nu heel anders spreken over hoe het ervoor staat”, denkt Marchionne.

Waar hij verder zeker van is, is dat het soort motorprobleem dat Vettel in Japan hinderde – een defecte bougie – zich niet nog eens zal voordoen. Het is volgens Marchionne een gevolg van de gebrekkige kwaliteitscontrole bij Ferrari, een probleem dat hij ook al aan de kaak stelde na de motorproblemen van Vettel en Räikkönen in Maleisië. “Dit is een probleem dat we enige tijd genegeerd hebben omdat het niet zo belangrijk was, maar nu het al drie keer een vernietigend effect heeft gehad op onze resultaten, zullen we het oplossen.”

Ferrari-president Marchionne (links) en teambaas Maurizio Arrivabene.